Matchday Κυριακή 06/10: Ο Σβιντέρσκι δεν θα γίνει Πρίγιοβιτς

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα του Σαββάτου (05/10) σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Κάρολ Σβιντέρσκι του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στον Πανιώνιο σε αναμέτρηση για τη Super League 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Κάρολ Σβιντέρσκι του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στον Πανιώνιο σε αναμέτρηση για τη Super League 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Το νέο γκολ του Κάρολ Σβιντέρσκι, το 'διαζύγιο' του Ντέιβιντ Μπλατ με τον Ολυμπιακό, οι νίκες Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στο μπάσκετ κι η γκέλα που ίσως στερήσει τον τίτλο στη Μάντσεστερ Σίτι στο review του Contra.gr.

Super League: Ο ασταμάτητος Σβιντέρσκι δεν κινδυνεύει

Ο ΠΑΟΚ πέρασε από την Τρίπολη με νίκη 2-1 επί του Αστέρα για την 6η αγωνιστική της Super League 1 και συνέχισε να αγνοεί τη λέξη ήττα για 41ο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος. Σημαδιακά, η τελευταία τέτοια εντός αγωνιστικού χώρου (μία εβδομάδα πριν από εκείνη στα χαρτιά από την ΑΕΚ) ήρθε στο 'Θεόδωρος Κολοκοτρώνης' από τον ίδιο αντίπαλο, τον Μάρτιο του 2018.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ο ΠΑΟΚ έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, δύο κυπέλλων και έχασε και τον ηγέτη της επίθεσης όλο αυτό το διάστημα, τον Αλεκσάντρ Πρίγιοβιτς. Ο διάδοχός του έμοιαζε να ακούει στο όνομα Τσούμπα Άκπομ, ένας τελείως διαφορετικός ποδοσφαιριστής που ανάγκασε τον Ραζβάν Λουτσέσκου να αλλάξει και το στιλ επίθεσης του 'δικεφάλου του βορρά'. Με τον Ρουμάνο τεχνικό να φεύγει κι αυτός, ο Αμπέλ Φερέιρα έδωσε περισσότερες ευκαιρίες στο βασικό σχήμα τον Κάρολ Σβιντέρσκι κι αυτός τη φετινή σεζόν τον δικαιώνει.

Μία εβδομάδα ύστερα από τα δύο γκολ που σημείωσε στο 2-2 κόντρα στην ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο 22χρονος Πολωνός επιθετικός θα έπρεπε να θεωρείται... Μεσσίας στην Τούμπα. Στην αρκαδική πρωτεύουσα άνοιξε το σκορ και έφτασε τα 5 γκολ σε 6 αγώνες πρωταθλήματος και συνολικά σκοράρει κάθε 71 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις φέτος. Κι όμως, αυτή ήταν η εβδομάδα που ανασύρθηκε το όνομα του Πρίγιοβιτς στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ. Η εβδομάδα κατά την οποία οι φίλοι του συλλόγου βρέθηκαν ξανά προ του παλιού 'έρωτα' σε αυτήν τη θέση. Ο Σβιντέρσκι, χωρίς να φέρει ευθύνη, πέρασε στη σκιά του Ελβετού επιθετικού της Αλ Ιτιχάντ.

Η φημολογία περί επιστροφής που αναπτύχθηκε λιγότερο από έναν χρόνο από τη στιγμή που οι Σαουδάραβες συμφώνησαν να καλύψουν τη ρήτρα των 10.000.000 ευρώ για να τον κάνουν δικό τους τον Πρίγιοβιτς δεν επηρέασε στο ελάχιστο τον Σβιντέρσκι. Ο πρώτος κάνει (καλά) τη δουλειά του στη Μέση Ανατολή, ο δεύτερος στα Βαλκάνια. Το αυτογκόλ του Άνχελ Μαρτίνεθ στο 47' ολοκλήρωσε τη δουλειά για τον ΠΑΟΚ που θα εξακολουθήσει να πορεύεται με τον Σβιντέρσκι και όχι με τον Πρίγιοβιτς στην αποστολή υπεράσπισης των κεκτημένων. Ο αρχισκόρερ των τελευταίων ετών δεν κρίνεται αναγκαίος, σε αντίθεση πχ. με τους κορυφαίους αμυντικούς των τελευταίων ετών, που αν και αγωνίζονται και φέτος στην ομάδα, δεν σταματούν να δέχονται γκολ (ο Ντάνι Σουάρεθ μείωσε στο 58' για τον Αστέρα).

ΤΟ ROTATION ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ

Η ήττα του Ολυμπιακού από τον Ερυθρό Αστέρα μεσοβδόμαδα προκάλεσε πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν έπρεπε ο Πέδρο Μαρτίνς να επιλέξει να κάνει rotation σε έναν αγώνα Champions League. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Πορτογάλος προπονητής παρέταξε τους Πειραιώτες ξανά με παίκτες που δεν λογίζονται ως βασικοί. Οι Γιουσέφ ελ Αραμπί και Χιλάλ Σουντανί έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα (αν και το γκολ του τελευταίου δεν μέτρησε), στη νίκη επί του Άρη μέσα στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' με 2-1, αν και οι 'κίτρινοι' προηγήθηκαν με τον Νικολά Ντιγκινί.

Παγκόσμιο γυμναστικής: Ο βασιλιάς των κρίκων επέστρεψε

Έναν χρόνο περίμενε ο Λευτέρης Πετρούνιας για να διαγωνιστεί ξανά, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυμναστικής, ύστερα από την επέμβαση στον ώμο. Με αυτό το πρόβλημα τραυματισμού τον περασμένο Νοέμβριο είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην Ντόχα, για την ίδια διοργάνωση. Δίχως αυτό το πρόβλημα, όμως όχι σε ιδανική αγωνιστική κατάσταση, διεκδικεί ξανά κάτι από την ίδια διοργάνωση. Εν πρώτοις, μάλλον το βρήκε (τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα), με την πρόκριση στον τελικό των κρίκων.

Ο Πετρούνιας έκανε το ίδιο πρόγραμμα που του έχει χαρίσει όλες τις μεγάλες επιτυχίες. Με συντελεστή δυσκολίας 6,3, ο σπουδαίος γυμναστής βαθμολογήθηκε με 8.400 για την εκτέλεσή του και με σύνολο 14.700, όπως όλα δείχνουν, θα βρίσκεται στον τελικό. Κάτι που σημαίνει πως αυτόματα θα προκριθεί και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το επόμενο καλοκαίρι.

Premier League: Το Μάντσεστερ βλέπει Γουλβς και κρύβεται

Η καταμέτρηση έχει ως εξής: από τον Αύγουστο του 2018 και την επάνοδο των Γουλβς στην Premier League που αναζωπύρωσε τις μονομαχίες με τις ομάδες του Μάντσεστερ, η ομάδα του Νούνο έχει ηττηθεί μόλις μία φορά. Επτά αγώνες (8, αν συμπεριλάβουμε και φιλικό τουρνουά στην Ασία), μόλις μία ήττα από δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Αγγλίας και σίγουρα των πιο πλούσιων.

Και δεν είναι μόνο η Γιουνάιτεντ που βίωσε την υποταγή στα δόντια των 'λύκων', τόσο με Ζοζέ Μουρίνιο (1-1 στο 'Ολντ Τράφορντ' τον περσινό Σεπτέμβριο) όσο και με Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (ήττα 1-2 τον Απρίλιο), τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο κύπελλο (1-2 στα προημιτελικά), τόσο την περσινή σεζόν όσο και τη φετινή (1-1 τον Αύγουστο στο 'Μόλινιου'). Υπάρχει και η Σίτι που δεν έχει καταφέρει να ξεκλειδώσει αυτήν την ομάδα. Τον περσινό Αύγουστο κόλλησε στο 1-1 σε εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος και μπορεί στη ρεβάνς να επικράτησε με 3-0, ήρθε το φετινό Premier League Asia Trophy να προσγειώσει τους παίκτες του Πεπ Γκουαρδιόλα με ήττα 2-3 στα πέναλτι (0-0 ο κανονικός αγώνας). Αν η απώλεια εκείνου του τροπαίου δεν λέει τίποτα στους 'πολίτες', τότε η διαφαινόμενη απώλεια του φετινού τίτλου της Premier League ύστερα από την ήττα 0-2 από τους Γουλβς στο 'Ετιχάντ' λέει πολλά.

Σίγουρα μαρτυρά το πόσο καλή είναι η ομάδα που πέρυσι πλησίασε περισσότερο από κάθε άλλη το Big-6  του αγγλικού ποδοσφαίρου, τερματίζοντας 9 βαθμούς πίσω από τη Γιουνάιτεντ. Φέτος, έπρεπε να συνδυάσει και ευρωπαϊκή παρουσία με τις εγχώριες υποχρεώσεις, με συνέπεια να έχει μια κακή εκκίνηση στη σεζόν, όμως στα τελευταία 4 παιχνίδια είναι επιτυχής. Πρόκριση στη φάση των 16 του League Cup, νίικη επί της Γουότφορντ στο πρωτάθλημα, διπλό κόντρα στην Μπεσίκτας στο Europa League και ο θρίαμβος στο 'Ετιχάντ'. Σκόρερ ο Ανταμά Τραορέ, ένας παίκτης με ανεξάντλητο οπλοστάσιο από ντρίμπλες, μια μίνι τιμωρία στον Πεπ Γκουαρδιόλα.

Γαλουχημένος στη Μασία, έφυγε το καλοκαίρι του 2015 για την Άστον Βίλα. Αντί να τον αναζητήσει ο Καταλανός τεχνικός όταν έναν χρόνο μετά ανέλαβε τη Σίτι, όπως συνέβη με πολλά προϊόντα της Μασία, έκρινε πως δεν τον χρειάζεται. Ο ταχύτατος Τραορέ βρέθηκε μεταξύ των δύο πρώτων κατηγοριών της χώρας, με τη φανέλα της Άστον Βίλα και της Μίντλεσμπρο, μέχρι το καλοκαίρι του 2018 βρεθεί στους Γουλβς, για να περιοριστεί σε ρόλο αναπληρωματικού. Φέτος, ο Νούνο τον έχει χρησιμοποιήσει ως βασικό σε 5 από τα 7 παιχνίδια πρωταθλήματος. Ο Τραορέ δεν είχε σκοράρει μέχρι στιγμής. Έκανε σεφτέ στο 80' της αναμέτρησης στο Μάντσεστερ και διπλασίασε τα τέρματά του στις καθυστερήσεις. Αν ο Γκουαρδιόλα τον είχε μαζί του, ίσως να έπαιρνε 3 πολύτιμους βαθμούς σε αυτό το παιχνίδι. Τώρα, βρίσκεται στο -8 από τη Λίβερπουλ ύστερα από 8 αγωνιστικές και το three peat μοιάζει πιο μακρινό από ποτέ.

China Open: Ο Τσιτσιπάς κέρδισε, χάνοντας

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αγωνίστηκε στον 5ο φετινό τελικό σε τουρνουά ATP. Δεν κατάφερε να πανηγυρίσει, αφού ο Ντόμινικ Τιμ αποδείχθηκε πιο συγκεντρωμένος και του... έκλεψε τη νίκη σε ένα παιχνίδι όπου ο Έλληνας τενίστας είχε προβάδισμα, τόσο πρακτικό (1-0 σετ) όσο και ψυχολογικό (φόρμα). Παρ' όλα αυτά, κρατάει το γεγονός ότι για πρώτη φορά ύστερα από 5 σερί αποκλεισμούς στο πρώτο παιχνίδι που έδωσε, απέδειξε γιατί βρίσκεται στο νο7 της κατάταξης της ATP και πως όταν συνέρχεται από τα κακά διαστήματα, είναι ικανός να νικήσει τον οποιονδήποτε. Το έκανε στο παρελθόν, το έκανε και τώρα με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Basket League: Το τέλος του Μπλατ ήρθε πριν από την αρχή

"Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε αυτήν την κατάσταση". Αυτό δήλωνε, αναφερόμενος στους άπειρους παίκτες, πριν από μία εβδομάδα ο Ντέιβιντ Μπλατ, στη media day του Ολυμπιακού, μετά και την κακή παρουσία στο Gomelski Cup. Fast forward την Κυριακή και ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός δεν ανήκει πια στο δυναμικό της ομάδας. Ένας αγώνας ήταν αρκετός για να αλλάξει την οπτική τόσο του ίδιου όσο και της διοίκησης. Το 'στραπάτσο' κόντρα στη Βιλερμπάν στο 'Αστρομπάλ' για τη Euroleague έδειξε το ακριβές μέγεθος των αναγκών του συλλόγου ενόψει της νέας σεζόν. Όχι για να φέρει ξανά στους φιλάθλους μεγάλες επιτυχίες, αλλά για να γλιτώσει από μεγάλες αποτυχίες.

"Δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου που προηγήθηκε και των τραυματισμών, πρέπει να αποδεχθούμε την κατάσταση. Θα έχουμε επιτέλους μερικές δυνατές προπονήσεις με όλο το ρόστερ και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε έτοιμοι, επειδή πρέπει να είμαστε έτοιμοι άμεσα", εξήγησε σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του. Ο Γιάννης Φιλέρης είχε εξηγήσει γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει άμεσα. Τα τεράστια (μεταγραφικά) λάθη στον 'άσο', ο υπέρβαρος Νίκολα Μιλουτίνοβ, το... 5άρι Γιώργος Πρίντεζης δεν ήταν δυνατόν να καταστήσουν έτοιμο τον Ολυμπιακό στην έναρξη της σεζόν.

O Nτέιβιντ Μπλατ έχει πολλή δουλειά για να φέρει τον Ολυμπιακό στο επίπεδο που θέλει
O Nτέιβιντ Μπλατ έχει πολλή δουλειά για να φέρει τον Ολυμπιακό στο επίπεδο που θέλει EUROKINISSI SPORTS

Ύστερα από μόλις έναν αγώνα (μιας και τα παιχνίδια στην Α2 και στο Κύπελλο Ελλάδας διεξάγονται με την παρουσία του Ολυμπιακού Β', έστω κι αν τα αποτελέσματα είναι παρεμφερή), Μπλατ και διοίκηση μοιάζουν να κοίταξαν την αλήθεια κατάματα και να πήραν αποφάσεις. "Έπειτα από μια μακρά και σεβαστή συζήτηση ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και εμένα, αποφασίσαμε να χωρίσουν οι δρόμοι μας για το καλό και των δύο πλευρών. Το διάστημα της παραμονής μου στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό ήταν ουσιώδες και σημαντικό με πολλές έννοιες. Νιώθω ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους και την οικογένεια που βρήκα εδώ. Δεν έχω τίποτε άλλο πέρα από σεβασμό για τη διοίκηση, τους παίκτες και το προσωπικό, με το οποίο είχα την ευχαρίστησε να δουλέψω και τους εύχομαι μόνο τα καλύτερα", αναφέρει η δήλωση αποχώρησης του 60χρονου τεχνικού.

"H στιγμή για όλους μας είναι δύσκολη, μιας και χωρίζουν οι δρόμοι μας με έναν σπουδαίο προπονητή και πάνω από όλα έναν εξαιρετικό άνθρωπο. Είχαμε την τιμή να πορευτούμε με μια από τις  μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου μπάσκετ και κερδίσαμε πολλά από την παρουσία του στην ομάδα μας. Ο Ντέιβιντ Μπλατ υπηρέτησε τον σύλλογο με συνέπεια, θάρρος και αυταπάρνησή σε μια ιδιαίτερα κομβική στιγμή για τον Ολυμπιακό. Μας στήριξε σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις που πήραμε. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του στην ομάδα και του ευχόμαστε από καρδιάς ό,τι καλύτερο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο", επισημαίνει η ανακοίνωση του 'διαζυγίου' από πλευράς ΚΑΕ.

Όσο για το μέλλον, ίσως να είναι το... παρόν. Το ρεπορτάζ 'δείχνει' τον επόμενο προπονητή του Ολυμπιακού και σίγουρα δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

ΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, ΤΟ ΝΤΟΥΕΤΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

Οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό ήταν τόσο ραγδαίες που άφησαν σε δεύτερη μοίρα τους αγώνες της Κυριακής στη Basket League, ακόμα κι αν έπαιζαν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Ίσως για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού ο Τζίμερ Φρεντέτ επιχείρησε τρίποντο από τα 8,5 μέτρα στη νίκη 112-81 στην έδρα του Λαυρίου. Ο 30χρονος Αμερικανός ευστόχησε, όχι πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό σε μια βραδιά που οι 'πράσινοι' είχαν 51% (14/27) στα σουτ 3 πόντων.

Τα τρίποντα του Παναθηναϊκού δεν αρκούν για να φτάσουν τους πόντους μόλις 2 παικτών της ΑΕΚ στη νίκη 93-69 επί του Κολοσσού στο ΟΑΚΑ. Κιθ Λάνγκφορντ και Κέντρικ Ρέι σημείωσαν αθροιστικά 48 πόντους και οδήγησαν την Ένωση στο πρώτο ροζ φύλλο αγώνα της σεζόν.

Θα ασχοληθεί με το Champions League ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK