All-in ο Ολυμπιακός με Ιντέγε-Ερνάνι, "πάσο" από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τις μεταγραφές που έγιναν (Ολυμπιακός) και αυτές που δεν έγιναν (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) στο φώτο φίνις της μεταγραφικής περιόδου.

All-in ο Ολυμπιακός με Ιντέγε-Ερνάνι, "πάσο" από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ
ΦΙΝΜΠΟΓΚΑΣΟΝ-ΤΖΕΜΠΟΥΡ-ΙΝΤΕΓΕ-ΚΛΑΟΥΣ

Με την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση από στοίβες μάρκες, ο Ολυμπιακός έκανε ένα all-in, έστω και την τελευταία μέρα. Την ίδια ώρα, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κοίταξαν 2-3 φορές τα φύλλα τους, μέτρησαν τις λίγες μάρκες και είπαν "πάσο, πάμε για το επόμενο χέρι".

Κανείς δεν ξέρει ούτε πως θα πάει το all-in ούτε πώς θα εξελιχθεί το πάσο. Κινήσεις με εξασφαλισμένη επιτυχία δεν υπάρχουν. Όμως, η μία κίνηση φανερώνει ισχύ και η άλλη αδυναμία. Στο πόκερ πολύ συχνά ισχύει ακριβώς το αντίθετο, αλλά στο ποδόσφαιρο και στις μεταγραφές δεν υπάρχουν μπλόφες. Αυτό που κάνεις είναι αυτό που μπορείς.

Απάντηση στα ερωτήματα

Μια μέρα πριν συζητούσαμε την εικόνα του Ολυμπιακού με τον Λεβαδειακό. Ένας βασικός φορ που είχε μόλις δύο τελικές στην εστία και μια ομάδα που δεν είχε τελική εντός περιοχής στο δεύτερο ημίχρονο και έφτιαξε μόλις μια καθαρή ευκαιρία από συνεργασία απέναντι σε οργανωμένη άμυνα.

Φορ που δεν απειλούν (ο Φινμπόγκασον είχε μία τελική στην πρεμιέρα με τον Πανιώνιο) και προβληματική δημιουργία. Ο Πάρντο δεξιά να κάνει "μπαμ" πως έχει συνηθίσει με περισσότερους χώρους, ο Ντουρμάζ αριστερά να είναι απλώς ο Ντουρμάζ, δηλαδή μέτριος, και ο Φορτούνης να παλεύει μόνος να τα κάνει όλα, όπως πάλευε πέρσι στη θέση του ο Τσόρι.

All-in ο Ολυμπιακός με Ιντέγε-Ερνάνι, "πάσο" από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Μια μέρα μετά, ο Ολυμπιακός απάντησε στα ερωτήματα. Αγορά επιθετικού με τα ρεπορτάζ να μιλάνε για κόστος κοντά στα 6.000.000 ευρώ και δανεισμός του διακαούς πόθου για το αριστερό άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής. Μπαμ-μπαμ.

Μετράει και η δράση

Εννοείται πως στο τέλος μετράνε μόνο οι απαντήσεις που θα δώσει το χορτάρι και η απόδοση των παικτών. Όμως, μέχρι τότε, μέχρι να έρθει η στιγμή που θα δούμε τι έχει να προσφέρει ο καθένας, μετράει και η δράση. Αναγνώριση προβλήματος, προσπάθεια για λύση, έστω και την τελευταία στιγμή.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο όσον αφορά το τι παίκτες παίρνει. Μαζεύει ταλαντούχους Έλληνες, διαλέγει ξένους εξελίξιμους, ψάχνει τη μεταπωλητική αξία εμπιστευόμενος τους μάνατζερ, δανείζεται παροπλισμένους για να τους αναστήσει και ταυτόχρονα δεν διστάζει να πάρει ταλαντούχους βετεράνους. Οι κινήσεις της τελευταίας ημέρας είναι κι αυτές βγαλμένες μέσα απ’ το βιβλίο που έχει κανόνες κάθε είδους.

Ο "ακριβός Φινμπόγκασον" και ο Ερνάνι για να "κάνει Μιραλάς"

Ο Ιντέγε είναι ένας ακριβός Φινμπόγκασον. Παίκτης που πριν από 2-3 χρόνια έφτιαχνε το όνομά του με πολλά γκολ σε "μικρομεσαίο" πρωτάθλημα, μέχρι που ήρθε το βήμα σε ένα απ’ τα τα Top5 πρωταθλήματα και το πράγμα κόλλησε. Τον Ισλανδό ο Ολυμπιακός τον πήρε δανεικό μετά από σεζόν με μόλις δύο γκολ στην Primera Division, τον Ιντέγε τον αγοράζει κάτω απ’το 50% της περσινής τιμής του μετά από σεζόν με τέσσερα γκολ στην Premier League.

Ίδιος στόχος, η αγωνιστική ανάσταση, για δύο παίκτες που βέβαια δεν μοιάζουν καθόλου παικτικά. Όπλο του Φινμπόγκασον τα πολύ καλά τελειώματα και με τα δύο πόδια, χωρίς απειλή στον αέρα, όπλα του Ιντέγε τα σωματικά προσόντα, η ταχύτητα, η δύναμη, η απειλή και με την μπάλα ψηλά.

All-in ο Ολυμπιακός με Ιντέγε-Ερνάνι, "πάσο" από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Σε παρόμοια λογική και ο Ερνάνι. Έκανε όνομα στη Γκιμαράες, έκανε το παραπάνω βήμα πέρσι στην Πόρτο, αλλά εκεί "παγιδεύθηκε" στον πάγκο, με παιχνίδια ως αλλαγή στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Δανεικός κι αυτός, όπως κι ο Πάρντο, με την ελπίδα του Ολυμπιακού να είναι πως ο Ερνάνι θα αποδειχθεί πιο πλήρης ποδοσφαιριστής, περισσότερο συνηθισμένος σε κλειστούς χώρους και "θα κάνει Μιραλάς": θα βρει δηλαδή στην Ελλάδα τα γκολ που, παρά τα σωματικά προσόντα και την τεχνική του, δεν έχει βρει μέχρι τώρα στην καριέρα του.

Πέντε φορ σε 12 μήνες

Στοιχήματα για τα οποία απαντήσεις θα δώσει το χορτάρι. Πέρσι, Ντουρμάζ και Ντοσεβί μέτριοι ήταν πριν έρθουν, μέτριοι αποδείχθηκαν και εδώ. Προφανώς και η ελπίδα στο λιμάνι είναι πως οι δύο κινήσεις της τελευταίας στιγμής θα βγουν.

Όμως, όπως είπαμε και πιο πριν, μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα των κινήσεων, έχουμε τις κινήσεις αυτές καθαυτές. Τη δράση για ενίσχυση, για επίλυση αγωνιστικών προβλημάτων, έστω κι αν σημαίνει πχ. πως ο Ολυμπιακός μέσα σε 12 μήνες έχει αποκτήσει τέσσερις φορ και πήρε και πέμπτο, αφού πρώτα άφησε ελεύθερο τον Χάρα που είχε κοστίσει 1.500.000 ευρώ.

Αδράνεια σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Άλλη κουβέντα αυτή, που θα την κάνουμε εν καιρώ. Προς το παρόν έχουμε δράση στο λιμάνι και αδράνεια στους δύο Δικεφάλους. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έψαχναν κι αυτοί ενίσχυση στην επίθεση.

All-in ο Ολυμπιακός με Ιντέγε-Ερνάνι, "πάσο" από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Η ΑΕΚ κατέληξε στο "δεν παίρνουμε κανέναν" κι όπως έγραψε ο Άκης Γεωργίου τα αφήνει και λίγο στην τύχη. Εξέταζε περιπτώσεις, αλλά τελικά το χέρι στην τσέπη για να πάρει πχ. ο Ντέβιτς αυτά που ζητούσε δεν μπήκε. Την ίδια ώρα, στον ΠΑΟΚ ο Αντώνης Τσακαλέας το είπε τέλεια: πέρσι ξεκίνησε με έναν καθαρό εξτρέμ, τον Μακ, και τώρα ξεκινάει με έναν καθαρό φορ, τον Κλάους που έχασε κιόλας μεγάλο διάστημα του καλοκαιριού με τραυματισμό.

Η Ένωση μένει με τον Αραβίδη, τον Κρισάντους και τον Τζεμπούρ να τραυματίζεται νωρίς, να μένει δύο μήνες εκτός, συν το διάστημα που θα χρειαστεί για να βρεθεί σε καλή κατάσταση. Ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα χωρίς φορ και ταυτόχρονα έδωσε δανεικό και έναν ποδοσφαιριστή που θα κούμπωνε τέλεια στη διάταξη του Τούντορ, τον Περέιρα.

Άλμπουμ χωρίς τα τελευταία αυτοκόλλητα

Στην ΑΕΚ δεν αιωρούνται φήμες για απόκτηση επιθετικού απ’ την ελεύθερη αγορά, ενώ στον ΠΑΟΚ φούντωσε ξανά το θέμα Μπερμπάτοφ. Μια περίπτωση τέτοια που μέχρι στιγμής δεν έχει ψηθεί καμία μικρομεσαία της Premier League να πάρει το στοίχημα με τον Βούλγαρο, που δεν ήταν ποτέ αθλητής και κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα είναι τον Σεπτέμβριο μετά από δύο μήνες χωρίς ομάδα.

Monaco's Bulgarian forward Dimitar Berbatov celebrates after scoring a goal during the French L1 football match between AS Monaco and Sochaux at the "Louis II Stadium" in Monaco on March 9, 2014.  AFP PHOTO / VALERY HACHE        (Photo credit should read VALERY HACHE/AFP/Getty Images)
Monaco's Bulgarian forward Dimitar Berbatov celebrates after scoring a goal during the French L1 football match between AS Monaco and Sochaux at the "Louis II Stadium" in Monaco on March 9, 2014. AFP PHOTO / VALERY HACHE (Photo credit should read VALERY HACHE/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Μέχρι να δούμε τι θα συμβεί, η τωρινή πραγματικότητα λέει πως ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν το πήγαν το πράγμα μέχρι τέλους. Τους έλειπαν 1-2 αυτοκόλλητα ακόμη, αλλά δεν τα συμπλήρωσαν στο άλμπουμ.

Η κουβέντα γι’αυτόν που δεν ήρθε

Ναι, δεν είμαι ποτέ της λογικής "πάρτε παίκτες, ξοδέψτε", ούτε πιστεύω στις κινήσεις μόνο και μόνο για να έρθει κάποιος και βλέπουμε.

Κάθε ομάδα έχει την πολιτική της, τα "μπορώ" της και τις επιλογές της. Όμως, όπως σε ακολουθούν μέσα στη σεζόν οι λάθος επιλογές, έτσι σε ακολουθεί και η αδράνεια. Κι ένας παίκτης που δεν σου βγήκε μπορεί να πάει στον πάγκο. Αλλά η κουβέντα για τον παίκτη που δεν πήρες δεν σταματάει.

All-in ο Ολυμπιακός με Ιντέγε-Ερνάνι, "πάσο" από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Όταν ο ΠΑΟΚ δεν σκοράρει, η κουβέντα θα είναι "δεν πήραμε φορ" και το ίδιο θα συμβαίνει όταν ο Κρισάντους θα στέλνει πάνω στον γκολκίπερ την κεφαλιά. Ο κόσμος και ο Τύπος δεν θα σκέφτονται πως μπορεί η ευκαιρία να χανόταν ακόμα κι απ’ τον φορ που τελικά δεν ήρθε. Αυτός που δεν παίζει, αυτός που δεν είναι εκεί, είναι πάντα αλάνθαστος στο μυαλό όλων και θα έλυνε κάθε πρόβλημα.

Κι επειδή νοιώθουν έτσι, η κριτική γι’ αυτόν που δεν ήρθε είναι σκληρότερη απ’ αυτήν γι’ αυτόν που ήρθε και δεν βγήκε. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ άφησαν σημαντικές τρύπες, ενώ ο Ολυμπιακός αισιοδοξεί πως έκλεισε με all-in αυτές στην επίθεση και άφησε μόνο το, καθόλου αμελητέο, θέμα του δεύτερου στόπερ δίπλα στον Ντα Κόστα. Τα υπόλοιπα, όπως πάντα, στο χορτάρι.

Διαβάστε ακόμη

Τα προφίλ των Μπράουν Ιντέγε και Ερνάνι που πήρε ο Ολυμπιακός

Έφυγε ο Περέιρα για Καμπάλα, δανεικοί και οι Κουλούρης, Πούγγουρας

Μεταγραφές τέλος στην ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK