ΑΕΚ με αυτόματο πιλότο, ελλιπής ΠΑΟΚ και αυτόχειρας Άρης

Η πρεμιέρα των ελληνικών ομάδων στο Eurocup: η προβληματική ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ που χωλαίνει και ο Άρης που έχασε από τον εαυτό του.

ΑΕΚ με αυτόματο πιλότο, ελλιπής ΠΑΟΚ και αυτόχειρας Άρης

Το πρόσημο των ελληνικών ομάδων στην πρεμιέρα του Eurocup δεν ήταν θετικό. Όχι γιατί οι 2/3 ηττήθηκαν, αλλά διότι η εικόνα τους προκάλεσε συγκεκριμένα ερωτηματικά για τη συνέχεια.

Για την ώρα η ΑΕΚ είναι αυτή που δείχνει να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Παρόλο που στις αρχές του καλοκαιριού η Ένωση προσπαθούσε να πείσει για την αναγκαιότητα παρουσίας της στην Ευρωλίγκα μήπως και κερδίσει μία από τις wild cards, αυτήν την εποχή και με το υπάρχον ρόστερ δεν της είναι εύκολο να βρει τον τρόπο να επικρατήσει σ' ένα εντός έδρας παιχνίδι της 12ης πέρυσι στο Πρωτάθλημα των Ανατολικών Χωρών.

Όσο κι αν ενίσχυσε το "πλήρωμά" του ο "Κόκκινος Οκτώβρης" δεν θα έπρεπε να είναι ο αντίπαλος που θα "τορπιλίσει" και θα "βουλιάξει" την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Η ελληνική ομάδα τού επέτρεψε να σκοράρει 96 πόντους (σε 45 λεπτά) και στον προκλητικό πρόεδρο-παίκτη της Χερασιμένκο να κάνει το κομμάτι του προκαλώντας την κερκίδα που τον... ακολούθησε. Το οικοδόμημα του "Δικεφάλου" δείχνει τρομερά ευάλωτο στη βάση του και ο σχεδιασμός αποδεικνύεται σαν να έγινε σε κάποιο πακέτο τσιγάρων.

Ο Σάκοτα έχασε τον έλεγχο

Ο Ντράγκαν Σάκοτα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ζήτησε συγγνώμη από τον (ηρωικό) Μαυροκεφαλίδη και τον (προερχόμενο από τραυματισμό) Κάρτερ για το γεγονός ότι τους άφησε στο παρκέ περισσότερα από 30 λεπτά. Για την ακρίβεια 36:24 έπαιξε ο Έλληνας σέντερ και 38:30 ο Αμερικάνος γκαρντ! Πώς δεν "ξεψύχησαν" δηλαδή...

Αν ο κόουτς δεν καταφέρνει να έχει το κουμάντο της κατάστασης, των χρόνων και των αλλαγών ή να συνεννοείται με τους συνεργάτες του, υπάρχει "τρύπα". Γράφαμε πριν από περίπου ένα μήνα πως πολλοί απορούσαν με την επιλογή να συνεχίσει ο Σέρβος προπονητής στην προσπάθεια της ΑΕΚ να κυνηγήσει υπερβάσεις. Ο Σάκοτα θεωρείται τοτέμ εντός της ομάδας, ο... Μπάγεβιτς του μπάσκετ, αλλά σε αυτή τη φάση μοιάζει να έχει χάσει τον έλεγχο. Στο ματς με την Κράσνι Όκτιαμπρ ο Σκραμπ δεν έπαιξε ούτε 4 λεπτά και ο πιο ποιοτικός παίκτης της ΑΕΚ, ο Χέρστον μόνο 22:30. Και στο φινάλε απολογείται για τη διαχείριση, αναγνωρίζοντας ότι δεν λειτούργησε υπέρ ομάδας-παικτών.

Οι τραυματισμοί αποτέλεσαν τροχοπέδη μέχρι τώρα, άρα ο χρόνος είναι απαραίτητος για να δείξει πού μπορεί να φτάσει την ομάδα του. Έως εδώ πάντως η διαχείριση κρίνεται ανεπαρκής. Ο Όρτον αποφασίστηκε να φύγει πριν από το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν, μολονότι ήταν γνωστός ο εκρηκτικός χαρακτήρας του όταν αποκτήθηκε, και ο Ουόρεν θεωρείται τελειωμένος τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη λύσεων στα γκαρντ και δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Αντί του πρώτου ήρθε ο Ανοσίκε, ένα κοντό αθλητικό πεντάρι που δεν τους ξέρει και δεν τον ξέρουν, που δεν χωρούσε στην Μπασκόνια και δύσκολα θα γίνει σημείο αναφοράς στη ρακέτα. Μπερδεμένα πράγματα...

Τάιμ άουτ και επίθεση με Καλαμπόκη

Η εντυπωσιακή νίκη στο φιλικό με την Εφές καμούφλαρε τις αδυναμίες, έκρυψε τη σκόνη κάτω από το χαλί, τα πρώτα επίσημα όμως λειτούργησαν σαν καθρέπτης και αποτυπώσαν την αγωνιστική γύμνια. Η τελευταία επίθεση μετά από τάιμ άουτ στον αγώνα με τους Ρώσους είναι ένα από τα παραδείγματα, αφού η μπάλα πήγε απευθείας στον -συγκινητικό- Καλαμπόκη με αποτέλεσμα να πάρει μια "σκοτωμένη" επίθεση από τα πλάγια και ο Μιλόσεβιτς να μην προλάβει να σκοράρει μετά το επιθετικό ριμπάουντ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις πως να φτάσουν 42 πόντοι του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, στο πιο παραγωγικό βράδυ της καριέρας του; Και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για μια ομάδα που θέλει να φτάσει ψηλά γιατί αποτυπώνει την αδυναμία να μοιραστεί το παιχνίδι.

Ο Σάκοτα μοιάζει να μην εμπιστεύεται το ρόστερ του, χρησιμοποιεί όσους αντέχουν και περιμένει, λέει, τον Κατσίβελη. Αν ο Έλληνας γκαρντ μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματά του, θα πρόκειται για θαύμα. Προς το παρόν, φως στον ορίζοντα δεν φαίνεται σύντομα, ανεξάρτητα από αν την Κυριακή η ΑΕΚ κατακτήσει μια άνετη νίκη και διπλασιάσει τις επιτυχίες της στο πρωτάθλημα. Με το Λαύριο παίζει...

Θέλει παίκτες για να τα 'χει 400

Για τον ΠΑΟΚ ήταν γνωστό ότι του λείπουν λύσεις. Στο 300ο ματς του Σούλη Μαρκόπουλου, επίδοση που γιορτάστηκε δεόντως για τον μακροβιότερο κόουτς όλων, ο "Δικέφαλος" λίγο έλειψε να χάσει από την πρωταθλήτρια... Ουγγαρίας. Στην ομάδα υπάρχει ένδεια πόρων από χορηγούς και οι κινήσεις που γίνονται πρέπει αναγκαστικά να είναι μετρημένες, καλά επιλεγμένες. Οφείλουν όμως ο κόουτς, οι συνεργάτες του και η διοίκηση να βρει σύντομα παίκτες που θα πλαισιώσουν δυναμικά το υπάρχον σύνολο, έναν φόργουορντ κι έναν σέντερ. Δεν είναι εύκολο για τα οικονομικά δεδομένα του ΠΑΟΚ, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Εκτός κι αν άπαντες συμβιβαστούν με το γεγονός ότι θα έχουν τις λιγότερες πιθανότητες για την τετράδα στο πρωτάθλημα και θα στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στα όσα (τρίποντα) μπορεί να πετύχει ο Βασιλειάδης στην καλή βραδιά του. Η προσθήκη του Χάτσερ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δείχνει διάθεση να σβηστούν οι ανορθογραφίες, διότι ένας πόιντ γκαρντ με σκορ είναι απαραίτητος σε αυτό το σύνολο, τόσο για να φτιάχνει όσο και να προσφέρει πόντους. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται ψηλός, διότι τα κοντά σχήματα έχουν μοιραία "χτυπητές" αδυναμίες. Μήπως ακούει ο Ιβάν Σαββίδης;

Βολές: τόπος μαρτυρίου

Αυτήν την εποχή, στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Άρης δείχνει ο πιο συγκροτημένος απ' όλους. Ο Πρίφτης έλειψε από την προετοιμασία, αλλά οι επιλογές είναι όλες δικές του, έγιναν με συγκεκριμένο σκοπό, και ξέρει τι ήθελε από τον καθέναν που ήρθε. Απλώς στην Τραπεζούντα προδόθηκε από το ένστικτο του ΜακΝιλ, που σπατάλησε δύο προσπάθειες στο κομβικότερο σημείο, και τις πολλές χαμένες βολές. Έχοντας δέκα παραπάνω από την τουρκική ομάδα (24 έναντι 14ων), οι "κίτρινοι" πήραν μόνο δύο περισσότερους πόντους (14 έναντι 12) και δεν εκμεταλλεύτηκαν στο ελάχιστο την αντικανονική άμυνα με τα χέρια που έπαιζαν διαρκώς οι παίκτες του Μάρκοβιτς.

Ακόμη κι αν έμπαινε το τραβηγμένο σουτ του Γουότερς ή το ελεύθερο του Κοέν από τη γωνία, το θέμα των βολών είναι τρομερά ουσιώδες, αφού δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, εμφανίστηκε τόσο στο ματς με την ΑΕΚ (στο κύπελλο) όσο και με τον Παναθηναϊκό (στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος). Ο Έλληνας κόουτς τόνισε ότι είναι ατομικό ζήτημα και δεν θα το υπερτονίσει για να μην γυρίσει μπούμερανγκ. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί τώρα το πρόβλημα, θα το βρει μπροστά του. Και τα δύσκολα συνεχίζονται... Τουλάχιστον έβγαλε εκνευρισμό για τον τρόπο που χάθηκε το ματς και αυτό αποτυπώνει την προσπάθεια του Άρη να (ξανα)μεγαλώσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK