Από τον Βαλβέρδε... στον Τσάκα...

Το Contra.gr καταγράφει τις 12 σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου στο 2012. Από την απώλεια του Απόστολου Παπουτσάκη και το νταμπλ του Ολυμπιακού μέχρι τον πρίγκιπα Φεϊζάλ, τον Τσάκα και την ταλαιπωρημένη ΑΕΚ.

Από τον Βαλβέρδε... στον Τσάκα...

Κύριος ήρθε και κύριος έφυγε...

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε επέστρεψε... εκτάκτως στον Ολυμπιακό μετά την αποτυχία του Εβαλντ Λίνεν και την ανάληψη της ΠΑΕ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και συνέχισε το ίδιο επιτυχημένα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ισπανός προπονητής ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του στους Πειραιώτες με την κατάκτηση του νταμπλ και στο τέλος της σεζόν μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πέρασε την πόρτα της εξόδου από του Ρέντη. Μετά από σίριαλ που κράτησε αρκετό καιρό και διάφορους υποψήφιους, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέληξε στον Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος οδηγεί με σιγουριά τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση ακόμη ενός πρωταθλήματος, ενώ υπάρχει και η προοπτική του Europa League.

Ολα κόκκινα

Το 39ο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού ήρθε εύκολα (στο τέλος), αλλά χρειάστηκαν διάφορα "χαστούκια", όπως αυτά που δέχθηκαν οι "ερυθρόλευκοι" στην αρχή του 2012 όταν ήρθαν 0-0 με τη Δόξα Δράμας στο Καυτανζόγλειο και ηττήθηκαν στα Πηγάδια από την Skoda Ξάνθη. Αυτά τα δύο αποτελέσματα, όμως, φαίνεται πως αφύπνισαν τους Πειραιώτες που πήραν τα πάνω τους και με τη νίκη στο επεισοδιακό ντέρμπι του ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, "κλείδωσαν" τον τίτλο.

Ατρόμητος και Κυπελλούχος

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ατρόμητος έδωσε το παρών σε τελικό, αλλά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η κατάληψη ήταν ίδια. Αυτή τη φορά, όμως, η απώλεια του Κυπέλλου ήρθε με χιτσικοκικό τρόπο, αφού ο Ολυμπιακός χρειάστηκε το γκολ του Φουστέρ στο 119ο λεπτό για να χαρίσει στους Πειραιώτες το 25ο τρόπαιό τους (2-1). Οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με το γκολ του Τζεμπούρ, ο Ατρόμητος έστειλε το ματς στην παράταση με το γκολ του Ιγκλέσιας και λίγο πριν τη διαδικασία των πέναλτι, τα πάντα κρίθηκαν από το τέρμα του Νταβίδ Φουστέρ.

Απόστολος Παπουτσάκης

Ξημερώματα Δευτέρας, 23 Ιουλίου, ο Απόστολος Παπουτσάκης έχασε τη μάχη με τον θάνατο σκορπώντας θλίψη στην οικογένεια του Εργοτέλη, αλλά και αυτή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Κρητικός παράγοντας νοσηλευόταν με ισχαιμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου υπέστη ανακοπή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δύο μέρες αργότερα υπέκυψε σε ηλικία 60 ετών.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1

Το κλασικό ντέρμπι (της ντροπής) στις 18 Μαρτίου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Αμπντούν είχε δώσει το προβάδισμα στους "ερυθρολεύκους" στο 51', αλλά μετά τα αίσχη του ΟΑΚΑ το ματς διεκόπη οριστικά στο 83'. Η καμπάνα για τον Παναθηναϊκό ήταν βαριά: Μηδενισμός, αφαίρεση τριών βαθμών από το εφετινό πρωτάθλημα και δυο από το επόμενο (το τρέχον δηλαδή), τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και συνολικό πρόστιμο 252.500 ευρώ, ενώ ο αγώνας κατοχυρώθηκε στον Ολυμπιακό με σκορ 0-3.

Ποιος, ο Μαύρος ο Θεός

Βγήκε μπροστά στη χειρότερη και κρισιμότερη καμπή της ιστορίας της ΑΕΚ. Είχε τις... κοχόνες (που λένε και οι Ισπανοί), παρουσίασε την πρότασή του για τη σωτηρία της αγαπημένης του ομάδας, αλλά όπως όλα τα ωραία και αυτό τελείωσε (άδοξα). "Με έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια, ήθελαν να με φάνε και το κατάφεραν", δήλωνε στο Contra.gr όταν ο Δημητρέλος έδιωξε τον Βαγγέλη Βλάχο από την τεχνική ηγεσία χωρίς να ενημερωθεί. Ηταν η αρχή του τέλους.

Δεν ταίριαξε...

Ο Ατρόμητος έκανε την προπονητική υπέρβαση. Μετά το διαζύγιο με τον Γιώργο Δώνη, ο Γιώργος Σπανός έψαξε τον διάδοχό του και ήδη τα πρώτα σενάρια για Μπάγεβιτς άρχισαν να ακούγονται έντονα στο Περιστέρι. Οντως έτσι έγινε. Ο πολυνίκης Σέρβος τεχνικός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των "κυανολεύκων", αλλά φαίνεται πως το βαρύ βιογραφικό του δεν ήταν εχέγγυο για μια καλή συνεργασία. Μετά τον πρόωρο αποκλεισμό του Ατρομήτου από το Κύπελλο της τρέχουσας σεζόν, ο Ντούσο παραιτήθηκε και η ομάδα του Περιστερίου θα πορευθεί με τον Νίκο Αναστόπουλο.

Τρένο για Θεσσαλονίκη

Αφού οδήγησε τον Ατρόμητο σε δύο τελικούς Κυπέλλου, αλλά και στην ευρωπαϊκή του έξοδο, ήρθε η ώρα για το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του. Για το δεύτερο μεγαλύτερο, αφού είχε προηγηθεί η θητεία στην ΑΕΚ. Το "τρένο" ψάχτηκε για το εξωτερικό, αλλά δεν βρήκε αυτό που ήθελε και η πρόταση από τον ΠΑΟΚ ήρθε και... κούμπωσε. Ο Δώνης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου του Βορρά και μέχρι στιγμής παραμένει στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού. Αυτό, όμως, που τον σημάδεψε ήταν ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από το Europa League (από τη Ραπίντ Βιέννης).

Αστέρας με τα όλα του...

Η έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος και η ομάδα που με σταθερά βήματα ανεβαίνει τα σκαλοπάτια του ελληνικού ποδοσφαίρου και δείχνει πως θα είναι το... next big thing. H oμάδα του Σάκη Τσιώλη βγήκε Ευρώπη μέσω... ΑΕΚ (πήρε τη θέση της), έκανε το ντεμπούτο της στα σαλόνια και κοίταξε στα ίσια τη Μαρίτιμο. Στο τρέχον πρωτάθλημα παραμένει στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας και μαζί με τον Ατρόμητο είναι οι πάλαι ποτέ μικρομεσαίες ομάδες που βγάζουν υγεία και χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Λεφτά υπάρχουν(;)

Το σωστό θα ήταν να συμπεριληφθεί ο πρίγκιπας Φεϊζάλ στην ανασκόπηση του 2013 για να δούμε αν εμφάνισε τα χρήματα, αν μπήκε στην ΠΑΕ και αν επιβεβαιώθηκε ο... Βλάσης Τσάκας. Ο πρίγκιπας παρουσιάστηκε -στις 12 Δεκεμβρίου- για δεύτερη φορά ενώπιον του ελληνικού Τύπου και στη συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για την πρόταση αγοράς του Παναθηναϊκού, τα 28.000.000 ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ΠΑΕ, το γήπεδο και τον Αλαφούζο. Και τώρα περιμένουμε να έρθει ο Γενάρης για να συνεχιστεί το... σίριαλ.

Και πολύ έμεινε...

Το καλοκαίρι του 2012 ο Γιάννης Αλαφούζος του δίνει εν λευκώ την ομάδα. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, περί ου ο λόγος, αναλαμβάνει να οδηγήσει τον... φτωχό Παναθηναϊκό στην κορυφή. Βρίσκει και ολοκληρώνει συμφέρουσες μεταγραφές, στέλνει τον Παναθηναϊκό στους ομίλους του Europa League (μετά την αποτυχία κόντρα στην ισχυρή Μάλαγα), οι "πράσινοι" αρχίζουν με νίκη το πρωτάθλημα, αλλά κάπου εκεί αρχίζει η... παράνοια. Αφού πρώτα έχει περάσει την πόρτα της εξόδου (με άκομψο τρόπο) ο Καραγκούνης, το ίδιο συμβαίνει με τον Κατσουράνη (κατέληξε στον ΠΑΟΚ), ενώ η "νίκη" είναι άγνωστη λέξη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Πορτογάλος απολαμβάνει τη στήριξη του Αλαφούζου, βλέπει βελτίωση, αλλά τελικά είδε και... το ταμείο ανεργίας με τον Ρότσα να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία και να αναγεννά το τριφύλλι.

Ιβάν, ο τρομερός

Θυμάστε κάποτε που έκανε την εμφάνισή του ο Ιβάν Σαββίδης; Θυμάστε που ήταν τότε με εκείνον τον Γιάννη Καμπάνη; Θυμάστε που πολλοί τους είδαν με μισό μάτι και ουσιαστικά έφυγαν άρον-άρον από την επικαιρότητά μας; Μπορεί για τον δεύτερο να επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, για τον Σαββίδη όμως επιβεβαιώθηκαν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιστρέψει. Και το έκανε. Ηρθε, έδειξε τα λεφτά, έκανε αυτά που έπρεπε και πήρε τον ΠΑΟΚ για να τον οδηγήσει στην κορυφή.

ΥΓ: Το 2012 είχε και άλλα πολλά αρνητικά. Είχε ανακοινώσεις, tweets, γκρίνιες, κύκλους, ανακριτές, επεισόδια. Αυτά αποφασίσαμε συνειδητά να τα βάλουμε στον κάλαθο των αχρήστων. Κουραστήκαμε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK