Τα -κυπελλικά- ντέρμπι της ζωής σου (VIDEOS)

Τα πιο καθοριστικά… κυπελλικά ματς ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό. Τα μεγάλα σκορ, η μεγάλη ένταση της δεκαετίας του 90 και ο απόλυτος Τελικός Κυπέλλου το 2009.

Τα -κυπελλικά- ντέρμπι της ζωής σου (VIDEOS)

Το 3-0 της Φιλαδέλφειας

Περίοδος 1999-00. Προημιτελική φάση Κυπέλλου Ελλάδας. Η ΑΕΚ του Γιάννη Παθιακάκη μετά το διαζύγιο με τον Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς παίρνει αποτέλεσμα στο πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό στην Καλογρέζα. Ο Αλέκος Αλεξανδρής ισοφάρισε 1-1, η ΑΕΚ έχασε το προβάδισμα που είχε από το γκολ του Βασίλη Λάκη ωστόσο έκανε αυτό που ήθελε: Κατάφερε να σκοράρει εκτός έδρας.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Ολυμπιακός δεν… κατέβηκε ποτέ. Η ΑΕΚ νίκησε εύκολα με 3-0 (Νικολαϊδης, Κοπιτσής, Πέτκοφ) σπαταλώντας την ευκαιρία να φτάσει τα σκορ σε μεγαλύτερα επίπεδα.

Ο απόλυτος Τελικός του 2009

Όταν είσαι ουδέτερος και βλέπεις ένα τέτοιο ματς ζεις την απόλυτη ποδοσφαιρική εμπειρία. Τις άμυνες δεν τις λες και γρανίτη ωστόσο κανείς δεν άνοιξε ποτέ την τηλεόραση για να απολαύσει μία εξαιρετική άμυνα. Θέλει και λίγο μεράκι η μπάλα. Δεν ξεχνιέται εκείνος ο Τελικός για κανέναν φίλαθλο-οπαδό-τηλεθεατή. Για διαφορετικούς λόγους. Οι Ολυμπιακοί δεν θα ξεχάσουν την απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων, οι ΑΕΚτζήδες αναθεματίζουν ακόμα την ώρα και τη στιγμή μη αντέχοντας να δουν το βίντεο και οι ουδέτεροι έμειναν αποσβολωμένοι. Ένας Τελικός που τα είχε όλα: Γκολ, αγωνία, ξύλο, ένταση, προκλήσεις, αποβολές, παράταση, πέναλτι.

Η χρονιά της «ταρίφας»

Όπου συνάντησε τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ τη σεζόν 2005-06, έχασε δεχόμενη τρία γκολ. Στο ΟΑΚΑ (1-3), στο Καραϊσκάκη (3-0) και στο… Παγκρήτιο (3-0). Εκεί είχε οδηγήσει τον Τελικό Κυπέλλου εκείνης της περιόδου μία… σοφή σκέψη της ΕΠΟ, κάτι που δημιούργησε προβλήματα σε όλους την 10η Μαϊου του 2006. Η τοπική κοινωνία τα είδε όλα, οι οπαδοί ταλαιπωρήθηκαν, οι ομάδες επίσης, τα καράβια υπέστησαν φθορές, οι διμοιρίες των ΜΑΤ ταξίδευαν από παντού. Μία μέρα πριν τον Τελικό ο Φερνάντο Σάντος γνωστοποίησε ότι θα αποτελούσε παρελθόν μετά το τέλος της χρονιάς. Η ΑΕΚ παρότι ξεκίνησε πολύ καλά στο ματς δέχτηκε μία «σβηστή» ήττα με 3-0. Ο Νέρι Καστίγιο έκανε πάρτι, το Κύπελλο βάφτηκε κόκκινο και οι οπαδοί της ΑΕΚ έκλεψαν λίγο από τη δόξα, αφού κατάφεραν να γίνουν θέμα στο Al Jazeera διαλύοντας κάθε σημείο του «Ιεράπετρα».

Ο Ποντίκης, ο Πίτος και τα 6

Στη φάση των 16 του Κυπέλλου της σεζόν 2000-01, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά για τον ίδιο θεσμό. Στο πρώτο ματς του «Νίκος Γκούμας» η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Ντέμη Νικολαϊδη στο 46ο λεπτό και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με τον Νινιάδη, το ματς όμως τελείωσε με τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν στα χαρτιά με 0-2, αφού ακολούθησαν κοσμοϊστορικά πράγματα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο διαιτητής Ποντίκης είδε φάουλ και αποβολή σε μία προβολή του Ζήκου με την μπάλα να πηγαίνει στον Τσιάρτα και τον Νικολαϊδη να κάνει κίνηση για να βγει μπροστά στον Γεωργίου. Ο Νικολαϊδης απασφάλισε πλησιάζοντας τον διαιτητή για να διαμαρτυρηθεί, αποβάλλεται και αυτός (ο αστικός μύθος και ο ίδιος ο Ντέμης υποστηρίζουν ότι είπε «γ… το σπίτι μου» βάζοντάς τα με τον εαυτό του και όχι με τον Ποντίκη) και η κατάσταση μετατρέπεται σε ροντέο.

Η πόρτα της σκεπαστής ανοίγει, οι οπαδοί της ΑΕΚ εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, ο Ποντίκης προστατεύεται από τα ΜΑΤ με έναν τρόπο που θυμίζει ρωμαϊκή λεγεώνα και οι διοικούντες την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ παίρνει μία απόφαση η οποία στιγμάτισε ολόκληρη την Ιστορία του συλλόγου: Δίνουν εντολή στους παίκτες της «Ένωσης» να πέσουν κάτω. Κάποιοι υπακούουν, κάποιοι άλλοι όχι. Μεταξύ των αντιφρονούντων και ο Ηλίας Ατματσίδης ο οποίος ακόμα και σήμερα τα βάζει με την τότε διοίκηση: «Κάποιοι περαστικοί ήρθαν να μας πουν να πέσουμε κάτω. Εμείς δεν πέφτουμε κάτω. Εμείς είμαστε ΑΕΚ, κερδίζουμε και χάνουμε όρθιοι».

Η ρεβάνς ήταν κάτι σαν τον εφιάλτη στο δρόμο για τις λεύκες για την «Ένωση». Ο συγχωρεμένος Παθιακάκης σκίζοντας κάθε ποδοσφαιρικό manual τοποθέτησε τον νεοαποκτηθέντα νεαρό Χρήστο Πίτο πάνω στον Τζιοβάνι. Ο Ολυμπιακός διέλυσε την ΑΕΚ με 6-1 σε μία θριαμβευτική του βραδιά που έχει στοιχειώσει την «Ένωση» και τον τερματοφύλακά της, Ηλία Ατματσίδη, ο οποίος βρέθηκε να παλεύει μόνος του με τα κύματα και να γίνεται αντικείμενο ειρωνείας των οπαδών του Ολυμπιακού.

Ο νόμος του Θωμά Μαύρου

Στις 18 Ιουνίου του 1983, ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη στη ρεβάνς του 2-1 (υπέρ της «Ένωσης») στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Ολυμπιακός ήθελε ένα γκολ, ήταν πολύ καλύτερος από την ΑΕΚ. Ο Θωμάς Μαύρος περίμενε στη σέντρα για φτάσει η μπάλα από καμιά απόκρουση ή από γιόμα απελπισίας. Τελικά η μπάλα έφτασε στον αρχικανονιέρη της ΑΕΚ από απόκρουση και ο τελευταίος δεν σπατάλησε την ευκαιρία. Έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ με 0-1 και έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση ενός Κυπέλλου αργότερα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η τελευταία κούπα του παλιού ΟΑΚΑ

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2001-02 χάθηκε μία εβδομάδα πριν. Στο ίδιο γήπεδο με τον ίδιο αντίπαλο. Αυτό δεν εμπόδισε όμως την ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος να μαζέψει τα κομμάτια της, να σηκώσει ξανά την ψυχολογία της μετά το εφιαλτικό 4-3 και να πάρει το Κύπελλο στον τελικό της 27ης Απριλίου 2002 με τον Ολυμπιακό. Ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ στο 52ο λεπτό. Ο Ζιοβάνι έφερε το ματς στα ίσια για τους «ερυθρόλευκους». Λίγο αργότερα αποβλήθηκε για ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα στον Μιχάλη Κασάπη. Ο Σάντος πέρασε τον Ίλια Ίβιτς στη θέση του Σωτήρη Κωνσταντινίδη και -όπως απέδειξε η ιστορία- έκανε την κίνηση του Τελικού αφού ο Σέρβος πλήγωσε στο 83ο λεπτό με κεφαλιά την πρώην ομάδα του, χωρίς όμως να πανηγυρίσει το γκολ. Μικρή σημασία είχε για την ΑΕΚ αυτό αφού κατέκτησε το Κύπελλο λίγα λεπτά αργότερα, στο τελευταίο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου με την παλιά μορφή του, λίγο πριν ανακαινιστεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

«Βάλτο με το κεφάλι» - 1978

Στις 17 Μαϊου του 1978 η ΑΕΚ έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας της σε αγώνα Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό. Το βαρύγδουπο 6-1 επί των «ερυθρολεύκων» έμεινε στην ιστορία με τον Τάσο να περνάει όλη την άμυνα του Ολυμπιακού (μαζί με τον τερματοφύλακα) και τη Φιλαδέλφεια να ζητάει όρθια να σκύψει ο άσος της ΑΕΚ και να σκοράρει με κεφαλιά ψαράκι το γκολ.

Η πιο… γλυκιά ήττα του Ολυμπιακού

Στις 24 Μαρτίου 1993 ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ στο πρώτο ματς του Φαλήρου με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Κρις Καλαντζή. Στη ρεβάνς της Φιλαδέλφειας η «Ένωση» ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα με τον Βασίλη Δημητριάδη και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση. Στην παράταση ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έβαλε δύσκολα στην ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ισοφαρίζοντάς τη με 1-1. Στο 108ο λεπτό του ματς, ο άλλοτε «κιτρινόμαυρος» Ντανιέλ Μπατίστα έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την ΑΕΚ η οποία αποχαιρέτισε την υπόθεση πρόκριση. Το μόνο που κατάφερε να κάνει είναι να πάρει μία νίκη γοήτρου, με τους Δημητριάδη και Αλεξανδρή επικρατώντας -ανούσια- με 3-2.

Η χρονιά που ξεχείλιζε το μίσος

Η περίοδος 1996-97 είναι η πρώτη του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό. Τα πάθη ήταν ανάλογα με τα σημερινά καθώς οι δύο εποχές συνδέονται -ποδοσφαιρικά- λόγω της έντασης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες. Στις πρώτες επισκέψεις του Μπάγεβιτς με τη φόρμα του Ολυμπιακού, η Φιλαδέλφεια θύμιζε καζάνι. Ένταση σε εξέδρα, αγωνιστικό χώρο και αποδυτήρια. Χαρακτηριστική ήταν η φωτογραφία του Στέλιου Μανωλά να… καρυδώνει τον Ανδρέα Νινιάδη, σε μία κίνηση που ο άλλοτε αρχηγός της ΑΕΚ δε θέλει να θυμάται. Στον Ολυμπιακό, και ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο όμως, τη θυμούνταν μια χαρά.

Στις 12 Φλεβάρη του 1997 (σαν αύριο) η ΑΕΚ επικράτησε στη Νέα Φιλαδέλφεια στο πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό με 2-1. Η «Ένωση» ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 9 ποδοσφαιριστές (αποβλήθηκαν οι Βλάχος και Μπατίστα) ενώ από τον Ολυμπιακό αποβλήθηκε ο Σαμπανάτζοβιτς. Ο Αλεξανδρής μείωσε στις καθυστερήσεις τα γκολ των Μπατίστα και Κασάπη, ο Ολυμπιακός ήθελε ένα γκολ στη ρεβάνς η οποία είχε πάρει ήδη φωτιά.

Το πούλμαν της ΑΕΚ δέχτηκε επίθεση με πέτρες καθοδόν για το γήπεδο, ο Στέλιος Μανωλάς είδε… αφισοκολλημένο τον εαυτό του να πιάνει από τον λαιμό τον Νινιάδη, απειλές και εκατέρωθεν αντεγκλήσεις. Ο αγώνας κρίθηκε σε μία κούρσα του Τιμούρ Κετσπάγια από αριστερά με τον Γεωργιανό να βγάζει ασίστ στον Νικολαϊδη και τον τελευταίο να σκοράρει με το… γόνατο. 0-1.

Pregame show

Αρθρογραφία

Κώστας Κεφαλογιάννης: Μαρινάκης vs Μελισσανίδης

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Αυτή η πρόκριση είναι για τον κόσμο

Άκης Γεωργίου: Και τώρα "Καραϊσκάκης"!

Συνεντεύξεις

Τζιωρτζόπουλος στο Contra.gr: "Η ΑΕΚ θα έχει περισσότερα κέρδη από τον Ολυμπιακό"

Πατσατζόγλου στο Contra.gr: "Τα γκολ της ζωής μου!" (PHOTOS+VIDEOS)

VIDEOS + PHOTOS

VIDEO by Contra.gr: Τα ντέρμπι Ολυμπιακού - ΑΕΚ στο Κύπελλο

PHOTOSTORY: Τα χαρτονομίσματα, οι πυροβολισμοί, οι εξάρες

Δέχεται γκολ μόνο με στημένα η ΑΕΚ (VIDEO)

Retro

PhotoStop: Ο επεισοδιακός προημιτελικός Ολυμπιακός-ΑΕΚ του 1996

Τα -κυπελλικά- ντέρμπι της ζωής σου (VIDEOS)

Οι παίκτες που άλλαξαν στρατόπεδο

Η προηγούμενη φορά (VIDEOS + PHOTOS)

Extra

Κουίζ: Πόσο καλά ξέρεις τα ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός για το Κύπελλο;

Τετραπλάσια η αξία του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ (πίνακας)

Ρεπορτάζ

Χωρίς 4 βασικούς ο Ολυμπιακός με ΑΕΚ

To πλάνο του Δέλλα για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK