ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Όσα άλλαξαν από το προηγούμενο ματς πρωταθλήματος

Από τις 23/2 στις 7/6 ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός ανταμώνουν ξανά σε αγώνα πρωταθλήματος στην Τούμπα, αλλά σχεδόν τίποτα δεν θα 'ναι το ίδιο.

Από το προηγούμενο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός για το πρωτάθλημα θα έχουν μεσολαβήσει 105 ημέρες
Από το προηγούμενο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός για το πρωτάθλημα θα έχουν μεσολαβήσει 105 ημέρες EUROKINISSI SPORTS

Τα μέλη της Super League 1 διευθέτησαν εξ αποστάσεως το ακριβές πρόγραμμα (ημέρες/ώρες) των πρώτων τεσσάρων αγωνιστικών σε πλέι οφ / πλέι άουτ και -εν αγνοία τους- οριοθέτησαν την ακριβή χρονική απόσταση από την πιο πρόσφατη μάχη που έδωσαν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός στην Τούμπα για το πρωτάθλημα και μέχρι αυτήν που θα διεξαχθεί στην πρεμιέρα της έξτρα διαδικασίας.

Στις 105 ημέρες που θα συμπληρωθούν την 7η του Ιούνη στις 19:30, την ολοκλήρωση δηλαδή της πρώτης εβδομάδας του καλοκαιριού, οι ανατροπές σε όλα τα επίπεδα διαδέχθηκαν η μία την άλλη. Η επικράτηση των 'ερυθρόλευκων' ήταν η αρχή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που ήρθε ως συνέπεια και η οποία με τη σειρά της σε χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο των τριών μηνών γέννησε νέα αναδιαμορφωμένη κατάσταση στην ποδοσφαιρική καθημερινότητα της χώρας. Κάμποσα θα είχαν συμβεί άνευ κορονοϊού, άλλα πάλι ήταν αναπόφευκτα. Πάμε να δούμε:

Η βαθμολογική διαφορά

Ως την κούρσα του Κώστα Τσιμίκα από τ' αριστερά που συνδυαστικά με το γύρισμα του Λαζάρ Ρατζέλοβιτς στα πόδια του Δημήτρη Γιαννούλη η υποτυπώδης απόσταση που χώριζε τον Ολυμπιακό από τον ΠΑΟΚ στην κατάταξη πρωταθλήματος ήταν μόλις δύο βαθμοί. Ίσα-ίσα που όριζε το social distancing, χωρίς να έχει επιβληθεί ακόμη. Το αυτογκόλ του αριστερού μπακ του 'Δικεφάλου', που διαμόρφωσε το 0-1, αύξησε το 'ερυθρόλευκο' αβαντάζ στο +5, προτού αυτό γίνει +7, με τη συνδρομή της συγκατηγορουμένης για πολυϊδιοκτησία Ξάνθης, στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Πλέον, δε, το διάκενο μεταξύ πρώτης και δεύτερης θέσης έχει εκτοξευτεί στους 14 πόντους, εξαιτίας της ποινής αφαίρεσης που επιβλήθηκε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ.

Ο κόσμος στις κερκίδες

Πανοραμική άποψη της Τούμπας στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός του Φλεβάρη
Πανοραμική άποψη της Τούμπας στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός του Φλεβάρη EUROKINISSI SPORTS

Το παιχνίδι της 7ης Ιουνίου είναι βέβαιο πως θα φιλοξενήσει 26.377 λιγότερους θεατές απ' όσους είδαν το ίδιο ματς στις 23/3. Τόσοι ακριβώς ήταν, σύμφωνα με τον αριθμό που δημοσίευσε η διαχείριση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εκείνοι που είχαν προσέλθει στο γήπεδο της Τούμπας τσεκάροντας το εισιτήριό τους (διαρκείας ή μεμονωμένο) κατά την είσοδό τους στις αντίστοιχες θύρες. Το νέο και αυστηρό πρωτόκολλο υγιεινής απαγορεύει την προσέλευση οπαδών σε αθλητικές εγκαταστάσεις και η έδρα του 'Δικεφάλου' θα στερηθεί τον παλμό που χάριζε η παρουσία οργανωμένων και μη σε τέτοια παιχνίδια. Τα άδεια καθίσματα θα είναι μια άχαρη εικόνα, η οποία θα γίνει προσπάθεια να καμουφλαριστεί - πιθανόν με κάποιο πανό. Εκτός κι αν εγκριθεί από την κυβέρνηση και την επιτροπή του ΕΟΔΥ η πρόταση του ΟΦΗ, διαμέσου Πουρσανίδη, για 20% πληρότητα. Οι πιθανότητες υιοθέτησης του σεναρίου δεν είναι πολλές, έχοντας υπ' όψιν τι ισχύει στη Γερμανία ήδη και όχι στη Λευκορωσία.

Η διαιτησία

O Γερμανός διαιτητής Τόμπιας Στίλερ
O Γερμανός διαιτητής Τόμπιας Στίλερ EUROKINISSI SPORTS

Ούτε ως ενδεχόμενο δεν θα έμπαινε στην κουβέντα η πρόταση για Έλληνα διαιτητή σ' ένα τέτοιας υψηλής επικινδυνότητας παιχνίδι, αν ο κορονοϊός δεν υποχρέωνε τους αφιχθέντες από το εξωτερικό να τελούν υπό περιορισμό επί 14 ημέρες, για παν ενδεχόμενο. Στην Τούμπα θα σφύριζε προ διετίας ο Τάσος Σιδηρόπουλος, αλλά δεν πρόλαβε, διότι το ρολό ταμειακής μηχανής που εκτοξεύτηκε από την κεντρική κερκίδα του γηπέδου, βρήκε τον Όσκαρ Γκαρθία (όπου τον βρήκε) και η σέντρα δεν έγινε ποτέ. Ο τελευταίος εγχώριος 'ήρωας' (γιατί μόνο ως τέτοιος λογίζεται) ήταν ο Γιώργος Κύζας στο 2-0 του ΠΑΟΚ τον Μάρτη του '17. Πέρυσι το 3-1 του 'Δικεφάλου' είχε διευθύνει ο Ισπανός Χεσούς Χιλ, ενώ στο εφετινό 0-1 του Ολυμπιακού σφύριξε ο Γερμανός Τόμπιας Στίλερ. Δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα, αν η ντόπια επιλογή της ΚΕΔ για την πρεμιέρα των πλέι οφ προκαλέσει ενστάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, το VAR και τα μάτια τους.

Οι προπονητές

Δεν ξέρουμε κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος όλος. Οι δύο ομάδες δεν θα 'χουν αλλάξει προπονητή ως τη σέντρα του αγώνα στην Τούμπα. Μολαταύτα στα τέλη του Φλεβάρη τόσο ο Αμπέλ Φερέιρα όσο και ο Πέδρο Μαρτίνς ισορροπούσαν σ' ένα τεντωμένο σχοινί που συνέδεε δύο αόρατα σημεία πάνω από το απόλυτο κενό. Η ήττα εκείνη έκανε τον Φερέιρα να γλιστρήσει και να πέσει προς το χάος, αλλά γαντζωμένος με το ένα χέρι κατάφερε να σταθεί όρθιος ξανά, κερδίζοντας μια δεύτερη ευκαιρία, ως αποτέλεσμα της ανατρεπτικής επικράτησης στον ημιτελικό του κυπέλλου. Αν βέβαια ο νέος τεχνικός διευθυντής θελήσει κάτι διαφορετικό ή η άρνησή του να δεχθεί τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στις προπονήσεις φέρει αναστάτωση, ουδείς μπορεί ν' αποκλείσει οτιδήποτε. Ο Μαρτίνς αντίθετα δεν κινδυνεύει στο ελάχιστο, είναι καβάλα στ' άλογο. Μεσολάβησε η θριαμβευτική πρόκριση επί της Άρσεναλ στο Europa League, επιτυχία που εδραίωσε τον Πορτογάλο στο πόστο του και σφράγισε την παραμονή του μ' ένα νέο, καλύτερο, συμβόλαιο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε τους λόγους του που τον κράτησε διαλέγοντας τη λογική από παραδοξότητα.

Τα μεταγραφικά σενάρια

Θα ήταν άτοπο στα τέλη του Φλεβάρη, ν' ασχολείται κανείς ενεργά με το πάρε-δώσε. Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος είχε τελειώσει προ λίγων εβδομάδων και για τη θερινή μεσολαβούσαν ακόμα περισσότερες. Πλέον κοντεύουμε στον Ιούνιο και η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μην ξεχνάμε πως ο Τσιμίκας θάμπωσε την Ευρώπη με τις εμφανίσεις του στα δύο παιχνίδια με την Άρσεναλ, ο Σεμέδο δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του, ενώ το συμβόλαιο του Ελαμπντελαουί λήγει στις 30 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή ο Γιαννούλης και ο Λημνιός έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων του εξωτερικού, την ίδια η αγορά του πολύτιμου Μίσιτς δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη. Λογικό είναι με τόσες ανοικτές υποθέσεις ο Τύπος (εγχώριος ή διεθνής) να μην σταματά την τροφοδότηση του αναγνωστικού κοινού με μεταγραφικές ιστορίες που έχουν βάση. Όπως του τερματοφύλακα Κρίστινσον και του πολυσύνθετου αμυντικού Ιέ.

Το μέλλον

Με τη διαφορά στους δύο βαθμούς ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, ως οι δύο διεκδικητές του τίτλου, δεν διέθεταν την ευχέρεια να σκεφτούν πέρα από τα 90 λεπτά της αναμέτρησης. Στην παρούσα φάση ο αγώνας αυτός μοιάζει περισσότερο γοήτρου, μια επίδειξη ισχύος, δεδομένης της εικόνας στην κατάταξη, και αμφότερους τους απασχολούν άλλες καταστάσεις. Τον 'Δικέφαλο' πώς θα προστατεύσει τη δεύτερη θέση, σώζοντας τη σεζόν με μια τέταρτη σερί κατάκτηση του κυπέλλου και τους Πειραιώτες το πότε κι αν θ' αρχίσει επιτέλους το Europa League, κυνηγώντας μετά το 0-0 με τη Γουλβς στο πρώτο ματς, τη μεγαλύτερη ευρωδιάκριση της τελευταίας 20ετίας!


News 24/7

24MEDIA NETWORK