Glory, glory Champ20ns: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το επόμενο θύμα της

Κάποτε ήταν η Άρσεναλ και ο Αρσέν Βενγκέρ. Τα πρώτα παράσημα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακολούθησε η Τσέλσι των Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Ζοζέ Μουρίνιο. O Άλεξ Φέργκιουσον έδειξε ποιος είναι το αληθινό αφεντικό. Το κάστρο της Λίβερπουλ των 18 πρωταθλημάτων έπεσε πριν από 2 χρόνια. Φέτος, ήταν η σειρά της Μάντσεστερ Σίτι να πάρει το μάθημά της. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το 20ό πρωτάθλημα και αναζητεί τον επόμενο αντίπαλο...

Glory, glory Champ20ns: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το επόμενο θύμα της

Διαθέτει τον καλύτερο τερματοφύλακα στο Νησί (Ντάβιντ ντε Χέα), τον καλύτερο στόπερ όταν είναι υγιής (Νεμάνια Βίντιτς), τον καλύτερο "εγκέφαλο" (Μάικλ Κάρικ), τον καλύτερο Άγγλο ποδοσφαιριστή (Γουέιν Ρούνεϊ), τον καλύτερο επιθετικό (Ρόμπιν φαν Πέρσι), τον καλύτερο προπονητή (Άλεξ Φέργκιουσον) και το καλύτερο γήπεδο ("Ολντ Τράφορντ"). Σε αυτήν την εξίσωση δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε και την καλύτερη αντιμετώπιση από τη διαιτησία για να μας βγάλει το αποτέλεσμα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιξε ένα επίπεδο πιο πάνω από τους ανταγωνιστές της, γι' αυτό κι έφτασε στον τερματισμό της σεζόν μόλις μετά από 34 γύρους. Μία σεζόν η οποία δεν φείδεται από σκαμπανεβάσματα (εξάλλου μόλις στην πρεμιέρα ηττήθηκε με 1-0 από την Έβερτον), αλλά και μία σεζόν επίσης κατά την οποία επέστρεψε σε έναν χώρο που δικαιωματικά της ανήκει: στην κορυφή της Premier League.

Την προηγούμενη φορά που πάτησε στην κορυφή, δεν... έπεισε με την απόδοσή της, αλλά εκείνος ο τίτλος της χάρισε το ρεκόρ πρωταθλημάτων στη χώρα, αποκαθηλώνοντας τη Λίβερπουλ. Ήταν τόσο γλυκιά η κατάκτηση, που ελάχιστοι διέκριναν τα σημάδια παρακμής στον ορίζοντα, που σχημάτιζαν οι ανατροπές στα τελευταία λεπτά ("Fergie-time" όπως ονομάζονται πλέον), οι ήττες στα ντέρμπι και οι ηλικιακοί περιορισμοί αρκετών παικτών. Δύο χρόνια μετά, οι "κόκκινοι διάβολοι" ανακατέλαβαν την κορυφή του πίνακα της βαθμολογίας και η κριτική έχει περάσει σε άλλο επίπεδο: έλλειψη ανταγωνισμού.

Glory, glory Champ20ns: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το επόμενο θύμα της

Ο συγκεκριμένος παράγοντας διαφάνηκε από το καλοκαίρι. Όταν ο Ρόμπιν φαν Πέρσι άφηνε την Άρσεναλ, μία φαινομενικά άμεση ανταγωνίστρια της Γιουνάιτεντ, για να μετακομίσει σε μία ομάδα με μεγαλύτερους στόχους. Ο Ολλανδός χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση της μεταγραφής του για να αρχίσει την απόσβεση, με γκολ στη νίκη επί της Φούλαμ. Σε αυτό το παιχνίδι σκόραρε ακόμα ένα σημαντικό μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού, ο εκ των κορυφαίων παικτών της (τότε) νταμπλούχου Γερμανίας Ντόρτμουντ, Σίντζι Καγκάβα. Η "φορτωμένη" με πολεμιστές εμπροσθοφυλακή της Γιουνάιτεντ δημιούργησε και τους πρώτους προβληματισμούς. Πώς θα χωρέσουν Γουέιν Ρούνεϊ, Άσλεϊ Γιανγκ, Χαβιέρ Ερνάντες, Αντόνιο Βαλένσια, Νανί και οι 2 νεοφερμένοι αστέρες στην ίδια ενδεκάδα; Η αναπλήρωση των (αριθμητικών) κενών που άφησαν οι Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και Μάικλ Όουεν έγινε με ιδανικό τρόπο, γι' αυτό που αποκαλείται από τα ΜΜΕ "ευχάριστος πονοκέφαλος" ενός προπονητή.

Ένας τραυματισμός που κράτησε για ένα μήνα εκτός δράσης τον Άγγλο διεθνή φορ βόλεψε τον Φέργκιουσον, όπως και η νίκη στο Μέρσεϊσαϊντ επί της Λίβερπουλ με 2-1, σε ένα παιχνίδι όπου ακούστηκαν οι πρώτες βροντερές φωνές των αντιπάλων για τη διαιτησία. Αυτές θα έφταναν στο αποκορύφωμά τους λίγο αργότερα, όταν μία άδικη αποβολή του Φερνάντο Τόρες και ένα νικητήριο γκολ οφσάιντ του Ερνάντες θα έδιναν στη Γιουνάιτεντ τη νίκη με 3-2 επί της άτρωτης μέχρι εκείνο το σημείο Τσέλσι, μέσα στο "Στάμφορντ Μπριτζ". Μπορεί μετά από λίγες ημέρες οι "μπλε" να πήραν εκδίκηση αποκλείοντας τους "κόκκινους διαβόλους" από το League Cup στα πέναλτι, ωστόσο η μηχανή των πρωταθλητών Αγγλίας είχε πάρει μπροστά για τα καλά σε όλα τα επίπεδα.

Οι ήττες όπως αυτές από Έβερτον, Τότεναμ και Νόριτς δεν είχαν ουσιαστική επιρροή στην πορεία προς τον τίτλο. Οι κακές εμφανίσεις σε ορισμένα παιχνίδια οδηγούσαν σε ανάγκη για ανατροπή, η οποία ήταν πιο αναμενόμενη και από γκολ του Φαν Πέρσι. Την ώρα που Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι περίμεναν το "στραβοπάτημα" της Γιουνάιτεντ, εκείνη έλεγε πάντοτε την τελευταία λέξη σε όποιον αντίπαλο επιχειρούσε να της στερήσει κάποιον πόντο, με συνέπεια, από την ήττα στο "Κάροου Ρόουντ" στις 17 Νοεμβρίου του 2012 μέχρι και το τέλος της σεζόν, να μην απολέσει ξανά την πρωτιά στον πίνακα της βαθμολογίας.

Ο άξονας της επιτυχίας

Η δουλειά του Φέργκιουσον ήταν για ακόμα μία αγωνιστική περίοδο καθοριστική. Με τα πλάνα του, ο Σκοτσέζος τεχνικός αύξησε το περιθώριο επιτυχίας των "κόκκινων διαβόλων" και από εκεί και πέρα ανέλαβαν οι ποδοσφαιριστές του να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Αρχής γενομένης από τον άξονα των Ντε Χέα, Κάρικ, Φαν Πέρσι.

Ο Ισπανός τερματοφύλακας πέρασε μία σεζόν γεμάτη... σκοτσέζικα ντους. Άρχισε βασικός, αλλά ουκ ολίγες φορές ο Φέργκιουσον τον έκανε rotation με τον Άντερς Λίντεγκααρντ για να τον αφυπνίσει και να τον μυήσει μια και καλή στα μυστικά του αγγλικού πρωταθλήματος. Το τέλος της σεζόν βρίσκει τον 22χρονο τερματοφύλακα να έχει πραγματοποιήσει μία εξαιρετική χρονιά, με ελάχιστα λάθη, καλύτερες συνεννοήσεις με τους παίκτες που βρίσκονταν μπροστά του (που φέτος άλλαζαν σαν τα πουκάμισα) και με ακροβατικές επεμβάσεις που θυμίζουν έναν συγκεκριμένο τερματοφύλακα με τον οποίο συνδέθηκε η πρώτη πετυχημένη ομάδα του σερ Άλεξ.

Glory, glory Champ20ns: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το επόμενο θύμα της

Σε αντίθεση με τη θέση του τερματοφύλακα, ο Σκοτσέζος τεχνικός δεν ήταν σε θέση να κάνει πολλά πράγματα για την άμυνα. Οι τραυματισμοί και η κακή φυσική κατάσταση των Νεμάνια Βίντιτς και Ρίο Φέρντιναντ έχουν τοποθετήσει τον φιλότιμο Τζόνι Έβανς στα στόπερ. Όποτε ο Σέρβος αρχηγός ήταν υγιής, προσέθετε μία υπερπολύτιμη νότα σιγουριάς στο παιχνίδι των συμπαικτών του. Ο Φέρντιναντ άρχισε σε 24 ματς ως βασικός και οι εμφανίσεις του ανάγκασαν προσφάτως τον Ρόι Χόντσον να τον πάρει πίσω στην εθνική Αγγλίας παρά τις αντιρρήσεις του (για εξωαγωνιστικούς λόγους), αν και ο πάλαι ποτέ αρχηγός των "λιονταριών" αρνήθηκε την κλήση επικαλούμενος... ενοχλήσεις. Ίσως η σημαντικότερη διαφορά από πέρυσι να βρίσκεται στα πλάγια μπακ. Ο Πατρίς Εβρά, αν και δεν έκοψε την κακή συνήθεια να... ξεχνιέται στην επίθεση, τουλάχιστον έβγαλε ένα θετικό από αυτήν την αρνητική κατάσταση, αφού σημείωσε 4 γκολ και έβγαλε 5 ασίστ. Ο Έβανς, από την πλευρά του συνέβαλε με 3 τέρματα, όσα και ο Ράφαελ (με 3 ασίστ), ενώ συνολικά οι αμυντικοί της Γιουνάιτεντ μπορούν να υπερηφανεύονται για 12 γκολ και άλλες τόσες ασίστ.

Η δουλειά τους, όμως, δεν θα αναδεικνύονταν τόσο, εάν δεν είχαν μπροστά τους έναν ποδοσφαιριστή όπως ο φετινός Κάρικ. Ένας ποδοσφαιριστής που σε σχέση με όλες τις προηγούμενες σεζόν της καριέρας του εμφανίστηκε κατά... 200% βελτιωμένος, με συνέπεια να γίνει το πιο πολύτιμο "γρανάζι" στον κινητήρα των πρωταθλητών Αγγλίας. Άρχισε σε 31 παιχνίδια, όσα και ο πολυδιαφημισμένος Φαν Πέρσι, έκανε εξίσου σημαντική δουλειά με τον Ολλανδό, αλλά πήρε πολύ λιγότερα μπράβο. Κι, όμως, προπονητές και συμπαίκτες συνέκριναν όλη τη χρονιά την προσφορά του με την αντίστοιχη των Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο και Αντρέα Πίρλο στις ομάδες τους. Κάθε επίθεση περνούσε από τα πόδια του, εξ ου και οι 76,9 πάσες μέσο όρο ανά παιχνίδι, με τον επόμενο στη λίστα Πολ Σκόουλς να μετράει μόλις 54,9 και αυτό διότι είχε μόλις το 1/5 του χρόνου συμμετοχής που είχε ο Κάρικ. Η άτυπη αλλαγή σκυτάλης ολοκληρώθηκε τη φετινή χρονιά, με τον 31χρονο μέσο να αγωνίζεται για πρώτη φορά από το 2006 (όταν αποκτήθηκε ως διάδοχος του Ρόι Κιν) σύμφωνα με τις απαιτήσεις εκείνης της μετακίνησης από την Τότεναμ.

Glory, glory Champ20ns: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το επόμενο θύμα της

Στο μυαλό του σερ Άλεξ

Με έναν τερματοφύλακα "κέρβερο", μία άμυνα επιπέδου και μία εγγυημένη ανασταλτική και δημιουργική προσφορά αξίας από τον Κάρικ, ο Φέργκιουσον έπρεπε να καλύψει κάπως το κενό μεταξύ του αμυντικού μέσου του και της επίθεσης. Κενό τόσο ποιοτικό, όσο και ποσοτικό. Τα πόδια του 38χρονου Σκόουλς και του 39χρονου Ράιαν Γκιγκς (ο οποίος αγωνιζόταν πλέον δίπλα στον Κάρικ, ως δεύτερος αμυντικός μέσος) δεν κάλυπταν την ανεπάρκεια των Άντερσον, Ντάρεν Φλέτσερ (ο οποίος πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε 3 ματς εξαιτίας του σοβαρού προβλήματος κολίτιδας που αντιμετωπίζει) και την απειρία του Τομ Κλέβερλι. Τραυματισμοί και κακή φόρμα των Αντόνιο Βαλένσια και Νανί έβαζαν ακόμα ένα δύσκολο γρίφο στον Φέργκιουσον, ο οποίος δεν μπορούσε να ποντάρει ούτε στον Άσλεϊ Γιανγκ, ο οποίος ήταν αγνώριστος σε σχέση με την "παρθενική" χρονιά του στο "Ολντ Τράφορντ".

Μέσα σε όλα αυτά, ο Σκοτσέζος κλήθηκε να χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα τους Φαν Πέρσι και Ρούνεϊ. Το απέφυγε σε πολλές περιστάσεις, ωστόσο η αλλαγή συστήματος ήταν επιβεβλημένη. Το 4-4-2 εξελίχθηκε στο μοντέρνο 4-2-3-1 και ο Άγγλος φορ μετατράπηκε σε 10άρι για τις ανάγκες του συλλόγου. Η θυσία ευνόησε τον Ολλανδό στράικερ, ο οποίος σκόραρε κατά ριπάς, με εξαίρεση μία περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Ο Ρούνεϊ πραγματοποίησε μερικά καταπληκτικά παιχνίδια ως μεσοεπιθετικός ή δεύτερος επιθετικός, αλλά σε ορισμένα ματς ήταν αποκρουστικός. Έχοντας χάσει την ιδιότητα του παίκτη από τον οποίο αρχίζει η ενδεκάδα της ομάδας, άρχισε να χάνει και τη μονιμότητα σε αυτήν λόγω κακής απόδοσης, απαράδεκτης φυσικής κατάστασης και εσωτερικής διαμάχης, με το αποκορύφωμα να έρχεται στον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των 16 του Champions League κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν έμεινε στον πάγκο.

Glory, glory Champ20ns: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το επόμενο θύμα της

Η κλονισμένη εμπιστοσύνη του Φέργκιουσον στο άλλοτε αγαπημένο παιδί του οδήγησε σε ένα διαρκές rotation στο χώρο πίσω από τον αδιαμφισβήτητο φουνταριστό. Ο Βαλένσια από δεξιά άρχισε σε 21 ματς, ο Γιανγκ από αριστερά σε 17, ο Ρούνεϊ ενδιάμεσα σε 21, ωστόσο υπήρχαν συμμετοχές για τους Καγκάβα (ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς), Ντάνι Γουέλμπεκ (δεν κατάφερε να αυξήσει τις μετοχές του), Κλέβερλι, Νανί, Σκόουλς και Γκιγκς. Η διαρκής εναλλαγή παικτών σε αυτές τις 4 θέσεις του κέντρου (με εξαίρεση τον αδιαπραγμάτευτο Κάρικ) ήταν επιβεβλημένες για να καλυφθούν οι αδυναμίες της Γιουνάιτεντ σε αυτό το σημείο του γηπέδου.

Διότι λίγα μέτρα πιο μπροστά, η παρουσία του Φαν Πέρσι επισκίασε κάθε κακή κριτική για τα όσα συνέβαιναν πίσω του. Δύσκολη νίκη επί της Γουέστ Χαμ; Γκολ ο Φαν Πέρσι. Ανοιχτή άμυνα κόντρα στην αδύναμη Ρέντινγκ; Νίκη με γκολ Φαν Πέρσι. Ντέρμπι του Μάντσεστερ; "Τρίποντο" χάρη σε Φαν Πέρσι. Αντίσταση από Νιούκαστλ ή ΚΠΡ; Λύτρωση από Φαν Πέρσι, αλλά και από τη "χρυσή αλλαγή" από τον πάγκο, τον Μεξικανό Ερνάντες. Τα 8 γκολ του "Τσιτσαρίτο" δεν κατάφεραν να τον φέρουν στη βασική ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ (7 ματς βασικός, 11 ματς έπαιξε ως αλλαγή), αλλά όταν τον καλούσε το καθήκον, πάντοτε έδινε τη λύση.

Η παρουσία του βοήθησε ώστε η Γιουνάιτεντ να αντέξει σε ακόμα έναν μαραθώνιο, έστω κι αν κάποιοι από τους παίκτες που έπρεπε να είναι στηρίγματα, ράγισαν με την απόδοσή τους και έθεσαν σε κίνδυνο το οικοδόμημα του Φέργκιουσον.

Ο τίτλος της... νέας χρονιάς

Οι απογοητεύσεις των κυπέλλων και του Champions League επηρέασαν αρκετά την ψυχολογία παικτών και προπονητή, αλλά ούτε κι αυτές κατάφεραν να επιφέρουν κάποιο αξιοσημείωτο πλήγμα. Οι νίκες στο πρωτάθλημα συνέχισαν να έρχονται με αμείωτο ρυθμό, όπως επίσης η εισροή χρημάτων στα ταμεία. Η πολυσυζητημένη διοίκηση του συλλόγου ανακοίνωσε κέρδη 30.000.000 ευρώ, εξαιτίας σημαντικής αύξησης στα έσοδα από τον τομέα των χορηγιών και ταυτόχρονα μείωση του συνολικού χρέους σε 543.000.000 ευρώ.

Με δεδομένη την διαπραγμάτευση των μετοχών της ομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την επένδυση ανθρώπων όπως ο Τζορτζ Σόρος σε αυτές, καθώς και τη σύναψη συμφωνιών για χορηγίες του αθλητικού κέντρου στο Κάρινγκτον και των προπονητικών εμφανίσεων, οι αντίστοιχοι αριθμοί για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου του 2013 αναμένεται να προσφέρουν ακόμη καλύτερη εικόνα των οικονομικών της Γιουνάιτεντ.

Glory, glory Champ20ns: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το επόμενο θύμα της
PHOTOGRAPH: ANDREW YATES/AFP/GET

Οι ευνοϊκότερες ταμειακές συνθήκες ήταν αυτές που το καλοκαίρι του 2012 επέτρεψαν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ενισχύσει το ρόστερ που έχασε το περσινό πρωτάθλημα για ένα λεπτό. Η άφιξη του Φαν Πέρσι οδήγησε τους "κόκκινους διαβόλους" στο 20ό πρωτάθλημα της ιστορίας τους, με 16 βαθμούς διαφορά ήδη από την περσινή πρωταθλήτρια και συγκομιδή κατά 5 πόντους ήδη καλύτερη από τη σεζόν 1998-1999, την περιβόητη σεζόν του τρεμπλ.

Η νίκη επί της Άστον Βίλα που την έχρισε μαθηματικά πρωταθλήτρια ήρθε με τον πιο συμβολικό τρόπο, ο οποίος αντικατοπτρίζει σε μικρογραφία τη φετινή σεζόν. Προήλθε μετά από μία κάκιστη εμφάνιση απέναντι στη Γουέστ Χαμ, με τον Ολλανδό να ξεσπάει στο "Ολντ Τράφορντ" με χατ τρικ, με οφσάιντ σε όλα τα γκολ και με τον Ρούνεϊ σε ρόλο δευτεραγωνιστή, να βγάζει μία ασίστ ως μέσος για τον συμπαίκτη του.

Η κατάκτηση του τίτλου θεωρείτο δεδομένη εδώ και αρκετό καιρό, με συνέπεια ο Φέργκιουσον και η διοίκηση Γκλέιζερ να οραματίζονται από τώρα την επόμενη χρονιά. Τη διατήρηση των σκήπτρων, τη διόρθωση των λαθών και την επιστροφή σε επίπεδο... Champions League. Τα εχέγγυα δείχνουν να υπάρχουν, όπως επίσης κι οι δυσκολίες. Μέχρι τον Αύγουστο του 2013, οι πανηγυρισμοί του 20ού πρωταθλήματος έχουν χρόνο να εκτονωθούν και να κοπάσουν. Εξάλλου, ο 14ος τίτλος της Premier League δεν συνιστά πλέον επιτυχία, αλλά υποχρέωση για τον πιο πετυχημένο σύλλογο της χώρας εντός των τειχών. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναζητεί αντίπαλο και φαίνεται πως μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπορεί να τον βρει...

Καλύτερο παιχνίδι

Μάντσεστερ Σίτι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3

Δύο ήττες και ένας χαμένος τίτλος από τον... γείτονα δεν ήταν η καλύτερη συγκομιδή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την προηγούμενη σεζόν. Οι 3 βαθμοί διαφορά, μάλιστα, θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν συνεχιζόταν αυτό το κακό σερί και θα αύξαναν την πίεση της διεκδικήτριας των σκήπτρων. Η Μάντσεστερ Σίτι θα συμπλήρωνε ένα... πρωτάθλημα, εάν δεν έχανε στο ντέρμπι, μετά από 37 ματς χωρίς να ήττα. Η Γιουνάιτεντ δεν πιάστηκε στον ύπνο. Ο Άλεξ Φέργκιουσον παραχώρησε χώρο στους αντιπάλους του, ενίσχυσε τα μετόπισθεν και με την ταχύτητα του Άσλεϊ Γιανγκ κάλυψε τα κενά που άφηναν οι "πολίτες". Δύο γκολ από τον Γουέιν Ρούνεϊ έδωσαν σπουδαίο προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν, κατάφεραν να βρουν ένα γκολ για να ξαναμπούν στον αγώνα και στο τελευταίο ημίωρο οι 2 ομάδες προσέφεραν ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της Premier League, με ασύλληπτο ρυθμό, επιθέσεις εκατέρωθεν και πολλές ευκαιρίες. Σε μία εξ αυτών, ο Πάμπλο Σαμπαλέτα σκόραρε και ισοφάρισε, αλλά ο Ρόμπιν φαν Πέρσι δεν είχε μιλήσει ακόμη. Το έπραξε στο 92ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ (και κόντρα στον Σαμίρ Νασρί), γράφοντας το 3-2, με συνέπεια να εξαγριώσει τόσο τους φίλους της Σίτι, που ένας εξ αυτών πέταξε στον Ρίο Φέρντιναντ ένα νόμισμα, τραυματίζοντάς τον στο αριστερό μάτι, και ένας άλλος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με στόχο τον Άγγλο διεθνή στόπερ, αλλά τον συγκράτησε ο Τζο Χαρτ.

Χειρότερο παιχνίδι

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μάντσεστερ Σίτι 1-2

Έχοντας τεθεί νοκ άουτ σε όλα τα κύπελλα εντός και εκτός των τειχών και έχοντας κατακτήσει ουσιαστικά τον τίτλο, μοναδικός στόχος που είχε απομείνει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Απρίλιο ήταν η εκδίκηση. Στο αντίστοιχο ματς της περσινής περιόδου, οι "κόκκινοι διάβολοι" είχαν υποστεί ανεπανάληπτη ταπείνωση από τη μισητή συμπολίτισσα, αφού είχαν συντριβεί με 6-1 μπροστά στους φιλάθλους τους. Μία σεζόν αργότερα, ακόνιζαν τα μαχαίρια για τη ρεβάνς, αλλά όπως αποδείχθηκε, παίζοντας απέναντι σε μία ομάδα που επίσης δεν είχε πολύ μεγαλύτερους στόχους στον ορίζοντα, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή συνθήκη. Οι "πολίτες" ήθελαν περισσότερο τη νίκη, έπαιξαν πολύ πιο δυνατά σε όλο το ματς, είχαν ενέργεια και πάθος και με... 3 γκολ (2 κανονικά κι ένα αυτογκόλ), έφυγαν νικητές για δεύτερη σερί χρονιά από το "Ολντ Τράφορντ". Ακόμα και σε μία σεζόν που ουδείς μπορεί να αμφιβάλλει για την ανωτερότητα της Γιουνάιτεντ εντός των τειχών, ο Φέργκιουσον έχασε το παιχνίδι που ήθελε περισσότερο από τα 38 της σεζόν.

Highlight

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ 2-1

Οι απαιτήσεις ήταν μεγάλες. Την περσινή σεζόν, με τον Ρόμπιν φαν Πέρσι στο ρόστερ της Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε διασύρει τους "κανονιέρηδες" με 8-2. Φέτος που ο Ολλανδός είχε μετακομίσει, πόσο έπρεπε να είναι το τελικό αποτέλεσμα; Η απάντηση στο μυαλό αρκετών φίλων των πρωταθλητών Αγγλίας είτε πριν από το ντέρμπι είτε μετά ήταν η ίδια: περίπου 12-2. Διότι η εικόνα των "κόκκινων διαβόλων" σε αυτό το ματς, μέχρι την τελική προσπάθεια, άγγιξε το τέλειο. Οι γηπεδούχοι ισοπέδωσαν τους Λονδρέζους, αλλά αστόχησαν σε πέναλτι με τον Γουέιν Ρούνεϊ και ακυρώθηκαν 2 τέρματά τους ως οφσάιντ, μεταξύ άλλων. Ο Φαν Πέρσι αναπόφευκτα σκόραρε, η Άρσεναλ είχε την πρώτη προσπάθειά της με στόχο την εστία στο 92' και η εντυπωσιακή εμφάνιση αποκρύπτεται μονάχα από το χαμηλό σκορ.

MVP

Ρόμπιν φαν Πέρσι

Θα μπορούσε να είναι ο Μάικλ Κάρικ, ο απόλυτος ενορχηστρωτής του παιχνιδιού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από τη στιγμή που οι "κόκκινοι διάβολοι" δεν πυροβολούσαν κατά ριπάς τους αντιπάλους τους και οι 14 από τις 27 νίκες τους σημειώθηκαν με ένα γκολ διαφορά, οι πάμπολλες επεμβάσεις του Ντάβιντ ντε Χέα, υπήρξαν καθοριστικές. Οι περισσότεροι αριθμοί, όμως, συγκλίνουν προς έναν άλλον ποδοσφαιριστή. Έναν παίκτη που εάν το πρωτάθλημα ολοκληρωνόταν τον Ιανουάριο, μετά από το παιχνίδι με την Τότεναμ, θα έπαιρνε το βραβείο του MVP της Premier League στο σπίτι του από τον χειμώνα. Η ξηρασία τερμάτων που ακολούθησε με ένα γκολ σε 8 παιχνίδια πέρασε σχεδόν απαρατήρητη λόγω των τερμάτων του Γουέιν Ρούνεί που αναπλήρωσαν το κενό. Η μοναδική απώλεια του Ρόμπιν φαν Πέρσι ήταν ο τίτλος του επικεφαλής στην κούρσα των σκόρερ της κατηγορίας, αλλά η ανάκαμψή του και η αυτοκτονική διάθεση του Λουίς Σουάρες τον ξαναέβαλε στο κόλπο, φτάνοντας τα 24 γκολ. Από εκεί και πέρα, παραμένει ο ποδοσφαιριστής που όταν έρχονται τα δύσκολα στους αγώνες της Γιουνάιτεντ, όλοι ψάχνουν να τον βρουν. Προσφέρει ασφάλεια στους συμπαίκτες του, έχοντας αποδείξει ότι μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο: με τακουνάκια, με γυριστά, με φαλτσαριστά σουτ, με ακροβατικές κινήσεις. Επί του πρακτέου, τα τέρματά του χάρισαν 25 πόντους στην ομάδα του, συγκριτικά με τους 14 του Ρούνεϊ και τους 7 του Χαβιέρ Ερνάντες.

Glory, glory Champ20ns: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το επόμενο θύμα της

Απογοήτευση

Γουέιν Ρούνεϊ

Σαφώς και δεν ήταν χειρότερος του Νανί, του Αντόνιο Βαλένσια ή του Τζόνι Έβανς. Ωστόσο αυτοί οι παίκτες δεν είχαν και το ειδικό βάρος του 27χρονου επιθετικού στην ομάδα. Στην πιο απαιτητική σεζόν της καριέρας του, εκείνη που όφειλε να πείσει τον Άλεξ Φέργκιουσον ότι η αγορά του -συναγωνιστή για τη θέση του φουνταριστού- Φαν Πέρσι ήταν περιττή, ο πιο ταλαντούχος Άγγλος παίκτης απέτυχε παταγωδώς. Καθυστέρησε να βάλει μπροστά τη μηχανή των γκολ κατά... μισή σεζόν, οπισθοχώρησε, πρώτα σε θέση δεύτερου επιθετικού και ουσιαστικά 10αριού, αλλά κάποιες φορές ακόμα και δίπλα στον Κάρικ, ώστε να μην χαθούν όλες οι ικανότητές του στον πάγκο, αλλά πάντοτε είχε δεύτερο ρόλο στην ομάδα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα παραπανίσια κιλά και οι κόντρες με τον Φέργκιουσον τον έφεραν πολύ κοντά στην πόρτα της εξόδου. Στην άτυπη μονομαχία με το παράστημα του clean cut Ολλανδού, η παχουλή, κοντή φιγούρα του Ρούνεϊ ηττήθηκε κατά κράτος, παρά τα 12 γκολ και τις 10 ασίστ.

Glory, glory Champ20ns: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το επόμενο θύμα της

Προπονητής

Άλεξ Φέργκιουσον

Κάθε μία από τις 27 σεζόν του στο "τιμόνι" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελούσε και πιο μεγάλη πρόκληση από την προηγούμενη. Κάθε φορά τα έβγαζε πέρα με σχετική ή μεγάλη επιτυχία και γι' αυτό στις 2 Σεπτεμβρίου του 2012 βρέθηκε για 1.000ή φορά σε πάγκο αγώνα πρωταθλήματος στην Premier League και η φιγούρα του έγινε άγαλμα έξω από το γήπεδο του συλλόγου. Φέτος, ο Σκοτσέζος έπρεπε να υποτάξει ακόμα έναν αντίπαλο που ξεμύτισε. Έναν αντίπαλο που ποτέ δεν πίστευε ότι θα έπρεπε να προσέχει και που είχε χαρακτηρίσει "θορυβώδη γείτονα" στην πρώτη περίοδο συγκρότησής του. Ήρθε, όμως, ο καιρός που η Μάντσεστερ Σίτι έγινε η πρώτη ομάδα της πόλης και ο σερ Άλεξ όφειλε να το υποστεί και να το αντιμετωπίσει και αυτό. Οι κινήσεις του αστραπιαίες και μεθοδικές. Αγόρασε τον κορυφαίο επιθετικό που ήταν διαθέσιμος στον κόσμο, κάνοντας διπλή κίνηση ματ, αφού έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα υπεροχής στην πάλαι ποτέ νέμεσή του, Αρσέν Βενγκέρ. Έκανε άνοιγμα στην ιαπωνική αγορά μέσω των ταλέντων του Σϊντζι Καγκάβα (ο τραυματισμός του πρώην άσου της Ντόρτμουντ του στέρησε μία πλήρη σεζόν), αναγέννησε τον Μάικλ Κάρικ, κράτησε σε εγρήγορση τον Ντάβιντ ντε Χέα, απομύζησε ό,τι υπήρχε από τα αποθέματα των Ράιαν Γκιγκς, Πολ Σκόουλς και Ρίο Φέρντιναντ, συντήρησε τον Νεμάνια Βίντιτς και περιόρισε τις αποτυχίες των υπολοίπων ποδοσφαιριστών.

Glory, glory Champ20ns: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει το επόμενο θύμα της

Η επιρροή του ως τεχνικός και κόουτς ήταν εμφανής σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ως μάνατζερ, όμως, απέδειξε ότι σε ηλικία 71 ετών μπορεί να διατηρηθεί στην ελίτ. Τον Σεπτέμβριο απέκλεισε για 3 μήνες τις εφημερίδες "Independent" και "Daily Mail", διότι απέδωσαν κάποιες από τις πληροφορίες τους σε "πηγές" του "Ολντ Τράφορντ". Φέτος, ο Φέργκιουσον έδωσε σκληρή μάχη με τις διαρροές και έδειξε τα δόντια του από την αρχή της σεζόν. Η απώλεια βαθμών της Μάντσεστερ Σίτι από την αρχή και το "ξεφούσκωμα" της Τσέλσι τον άφησε δίχως αντίπαλο προπονητή για να εξασκεί τα mind games του, αλλά όχι και χωρίς αντίπαλο διαιτητή. Συγκεκριμένα, όλοι οι διαιτητές ήταν αντίπαλοί του, ακόμα και εκείνοι που ευνόησαν με κάποια σφυρίγματα τους "κόκκινους διαβόλους". Δεν έπαυε να φωνάζει, να διαμαρτύρεται, να χαρακτηρίζει "ικανά να σκοτώσουν" κάποια δυνατά μαρκαρίσματα στον Φαν Πέρσι και να παρενοχλεί βοηθούς, αλλά να τη γλιτώνει από τιμωρίες, όπως συνέβη στην Boxing Day κόντρα στη Νιούκαστλ. Ο διαιτητής που δεν τον απέβαλε εκείνη την ημέρα, ο Μάικ Ντιν, ξαναβρήκε τη Γιουνάιτεντ στην ήττα από τη Σίτι, με τον Σκοτσέζο τεχνικό να μην του χαρίζεται και να του επιτίθεται. Με αυτήν την τεχνική μετά από άσχημα αποτελέσματα ή εμφανίσεις, ο Φέργκιουσον τραβούσε πάνω του τα φώτα της (κακής) δημοσιότητας, ώστε να αποπροσανατολίσει τα ΜΜΕ και να μην στηλιτεύσουν την κακή απόδοση των παικτών του. Ένα κόλπο στο οποίο πήρε άριστα και φέτος.

Η πορεία προς τον τίτλο

Έβερτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0

(57' Φελαϊνί)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Φούλαμ 3-2

(10' Φαν Πέρσι, 35' Καγκάβα, 41' Ράφαελ - 3' Νταφ, 64' αυτ. Βίντιτς)

Σαουθάμπτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3

(16' Λάμπερτ, 56' Σνεϊντερλέν - 23', 87', 90+2' Φαν Πέρσι)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γουίγκαν 4-0

(51' Σκόουλς, 63' Ερνάντες, 66' Μπίτνερ, 82' Πάουελ)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2

(46' Τζέραρντ - 51' Ράφαελ, 81' πέν. Φαν Πέρσι)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τότεναμ 2-3

(51' Νανί, 54' Καγκάβα - 2' Βέρτονγκεν, 32' Μπέιλ, 52' Ντέμπσεϊ)

Νιούκαστλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-3

(8' Έβανς, 15' Εβρά, 71' Κλέβερλι)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Στόουκ 4-2

(27', 65' Ρούνεϊ, 44' Φαν Πέρσι, 46' Γουέλμπεκ - 11' αυτ. Ρούνεϊ, 58' Κάιτλι)

Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3

(44' Μάτα, 53' Ραμίρες - 4' αυτ. Λουίζ, 12' Φαν Πέρσι, 75' Ερνάντες)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ 2-1

(3' Φαν Πέρσι, 67' Εβρά - 90+5' Καθόρλα)

Άστον Βίλα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3

(45+1', 50' Γουέιμαν - 58', 87' Ερνάντες, 63' αυτ. Φλάαρ)

Νόριτς - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0

(60' Πίλκινγκτον)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - ΚΠΡ 3-1

(64' Έβανς, 68' Φλέτσερ, 72' Ερνάντες - 52' Μάκι)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γουέστ Χαμ 1-0

(1' Φαν Πέρσι)

Ρέντινγκ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-4

(8' Ρόμπσον Κάνου, 19' Λε Φοντρ, 23' Μόρισον - 13' Άντερσον, 16' πέν., 30' Ρούνεϊ, 34' Φαν Πέρσι)

Μάντσεστερ Σίτι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3

(60' Γ. Τουρέ, 86' Σαμπαλέτα - 16', 29' Ρούνεϊ, 90+2' Φαν Πέρσι)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Σάντερλαντ 3-1

(16' Φαν Πέρσι, 19' Κλέβερλι, 59' Ρούνεϊ - 72' Κάμπελ)

Σουόνσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1

(29' Μίτσου - 16' Εβρά)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Νιούκαστλ 4-3

(25' Έβανς, 58' Εβρά, 71' Φαν Πέρσι, 90' Ερνάντες - 4' Περτς, 28' αυτ. Έβανς, 68' Σισέ)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γουέστ Μπρομ 2-0

(9' αυτ. Μακόλεϊ, 90' Φαν Πέρσι)

Γουίγκαν - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-4

(35', 63' Ερνάντες, 43', 88' Φαν Πέρσι)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 2-1

(19' Φαν Πέρσι, 54' Βίντιτς - 57' Στάριτζ)

Τότεναμ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1

(90+3' Ντέμπσεϊ - 25' Φαν Πέρσι)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Σαουθάμπτον 2-1

(8', 27' Ρούνεί - 3' Ροδρίγκες)

Φούλαμ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1

(79' Ρούνεϊ)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Έβερτον 2-0

(13' Γκιγκς, 45+1' Φαν Πέρσι)

ΚΠΡ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2

(23' Ράφαελ, 80' Γκιγκς)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Νόριτς 4-0

(45+1', 76', 87' Καγκάβα, 90' Ρούνεϊ)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ρέντινγκ 1-0

(21' Ρούνεϊ)

Σάντερλαντ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1

(27' αυτ. Μπραμπλ)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μάντσεστερ Σίτι 1-2

(59' αυτ. Κομπανί - 51' Μίλνερ, 78' Αγκουέρο)

Στόουκ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2

(4' Κάρικ, 67' πέν. Φαν Πέρσι)

Γουέστ Χαμ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-2

(17' Βαζ Τε, 55' Ντιαμέ - 31' Βαλένσια, 77' Φαν Πέρσι)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άστον Βίλα 3-0

(3', 13', 33' Φαν Πέρσι)

28/04 18:00 Άρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

05/05 18:00 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τσέλσι

12/05 18:00 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Σουόνσι

19/05 18:00 Γουέστ Μπρομ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

News 24/7

24MEDIA NETWORK